Španska policija je na novinarski konferenci v Madridu predstavila kose dragocenega nakita, ki ga je zasegla v operaciji, ki se je začela leta 2021. Foto: AP
Španska policija je na novinarski konferenci v Madridu predstavila kose dragocenega nakita, ki ga je zasegla v operaciji, ki se je začela leta 2021. Foto: AP

Med kosi nakita, ki izvira iz časa med 8. in 4. stoletjem pred našim štetjem, so med drugim ogrlice, zapestnice, uhani in tudi pas. Med letoma 2009 in 2013 so bili na ogled v kijevskem muzeju, od koder so bili ukradeni, tihotapci pa so jih nato skušali prodati v Madridu, poroča Associated Press (AP). Policijsko poročilo sicer ne navaja, iz katerega muzeja so bili ukradeni.

Dragocenosti, pospremljene s ponarejenimi dokumenti
Policija je na novinarski konferenci razkrila še, da so imele dragocenosti ponarejene dokumente v angleškem, ukrajinskem in španskem jeziku, da bi bilo videti, kot da so v lasti ukrajinske pravoslavne cerkve. Aretirali so dva ukrajinska državljana – eden od njiju je pravoslavni duhovnik – in tri španske.

Španska policija je preiskavo začela pred dvema letoma, potem ko je bil omenjeni umetelni zlati pas z zlatimi ovnovskimi glavami po zasebni poti prodan nekemu poslovnežu v Madridu. Sled jih je nato pripeljala do preostalih kosov, ki so jih zasegli septembra letos. Predmete zdaj proučujeta španski nacionalni arheološki muzej in državni inštitut za kulturno dediščino.

Operacija je bila izvedena s pomočjo oblasti v Ukrajini, Albaniji, Bolgariji, na Cipru in v Severni Makedoniji, je po pisanju AP-ja še sporočila španska policija.