Foto: BoBo
Foto: BoBo

Med naložbami ministrstva za kulturo, predvidenih za prihodnja leta, so številne kulturne znamenitosti. V okviru načrta za okrevanje in odpornost so na ministrstvu zagnali tudi pripravo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenih dovoljenj za obnovo mnogih stavb, med drugim grad Negova, Prešernovo domačijo v Vrbi, Kulturni dom Črnomelj, grad Fužine, Ptujski grad in grad Turjak, za katerega so objavili javno naročilo za obnovo gradu.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predvidena je celotna obnova gradu
Grad v občini Velike Lašče, prvič omenjen leta 1220, čeprav naj bi nastal že v 10. ali 11. stoletju, je gradila rodbina Auerspergov in ga po delih obnavljajo že vse od osamosvojitve. V sklopu obsežnejše obnove grajskega kompleksa je ministrstvo zdaj predvidelo rekonstrukcijo severnega trakta gradu oziroma palacija obrambnega stolpa ter rekonstrukcijo in prizidavo lovskega doma.

Predvideni so tudi rušenje pokritega prireditvenega prostora, statična sanacija ruševine konjušnice in novogradnja kolesarnice oziroma shrambe za rekvizite znotraj zidov konjušnice ter manjši rekonstrukciji notranjega grajskega dvorišča in celotnega grajskega parka v smislu ureditve poti, zaščitnih ograj, zazelenitev in zasaditev. Skupna ocenjena vrednost obnove je 7.453.085,95 evra brez DDV-ja.

Sorodna novica Ministrica Vrečko o 2023: Premikali smo investicijske projekte, ki so leta ostajali nedotaknjeni

Ministrstvo v času številnih naložb v kulturno dediščino
Na ministrstvu za kulturo so lani na družbenih omrežjih zapisali, da trenutno poteka 60 naložb v kulturno dediščino in javno kulturno infrastrukturo po vsej Sloveniji. Mednje spadajo projekti trajnostne obnove Pilonove galerije v Ajdovščini, gradu Črnomelj in črnomaljskega mestnega jedra, Muzeja prevozništva in tovorništva v Divači ter Kulturnega inkubatorja Štanjel na Krasu.

Poteka tudi obnova gradov Podsreda in Podčetrtek na Kozjanskem, gradu Ormož in spremljajočega parka, garnizije Postojna v okviru Notranjskega muzeja Postojna, dvorca Radlje v Radljah ob Dravi, stare železarne Ravne na Koroškem, dvorca Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah in gradu na Kozlovem robu pri Tolminu.