Blejski filmski festival poteka pod sloganom
Blejski filmski festival poteka pod sloganom "Moving images for a better world" - Gibljive slike za boljši svet. Foto: Spletna stran BFF
false
Lani je bil med gosti festivala Armand Assante, ki so ga organizatorji povabili tudi letos. Foto: Spletna stran BFF
false
Kritiško silno hvaljeni argentinski film Divje zgodbe je bil tudi med letošnjimi nominiranci za tujejezičnega oskarja. Foto: false
Danijel Utješanovič
Organizatorja festivala Gajić in Utješanovič (na sliki) zavračata tudi trditve glede lastništva festivala, saj je, kot zatrjujeta, festival nemogoče zaščititi, saj gre za generične besede Bled, film in festival. Foto: Spletna stran BFF

Zvečer se bodo povabljeni gostje blejskega filmskega festivala sprehodili po rdeči preprogi pred Festivalno dvorano, kjer bo potekalo uradno odprtje festivala s slavnostnimi govorci in otvoritvenim filmom Wild Tales argentinskega režiserja Damiana Szifrona.

Do sobote se bo v tekmovalnem delu festivala zvrstilo sedem dokumentarnih in osem celovečernih filmov. Na Blejskem gradu bodo potekali trije intervjuji z razgledom s filmskimi ustvarjalci, na Bledu pa bo potekalo pa bo tudi srečanje Evropske filmske akademije.

Širši javnosti bodo namenjene dve projekciji na prostem in dve projekciji v Festivalni dvorani.

Nadaljujejo lansko rdečo nit
V četrtek bo v sklopu festivala potekala okrogla miza o zmagovalnem filmu natečaja Kako varčujem s pitno vodo, na katerem so s kratkimi filmi sodelovale gorenjske osnove in srednje šole. Prav voda je rdeča nit festivala, ki se uvršča med redke okoljske filmske festivale na svetu.

Predsednikovo častno pokroviteljstvo
"Bled Film Festival ustvarja čudovito filmsko zgodbo, promovira najnovejše in kakovostne filme svetovnega formata, posebno pozornost pa namenja pomenu vode in ohranitvi vodnih virov," izpostavlja predsednik republike Borut Pahor, ki je častni pokrovitelj festivala.

Malo manj složno v zakulisju
Sicer pa si člani ekipe, ki je lani organizirala festival, z letošnjo izmenjavajo očitke. Nekdanji direktor festivala Branko Đurić - Đuro organizatorjema festivala Marku Gajiću in Danijelu Utješanoviču med drugim očita, da protipravno uporabljata lastništvo znamke Bled film festival, ta dva pa očitke zavračata.

Lanski festival še ni plačan
Lani je prireditev Bled film festival organizirala družba Bled film festival, ki je za sabo pustila neplačane račune, že od lani jeseni ima tudi zamrznjen poslovni račun. Zaradi neplačil sta lanska organizatorja med drugim izgubila lastništvo znamke Bled film festival, ki jo uporabljata protipravno, trdi Tilen Majnardi, ki sicer sodeluje z Đurićem.

Letošnji festival organizirajo v sklopu novega podjetja oziroma Zavoda Bled film festival. Kot trdi Majnardi, ustanovitelja prihodke usmerjata na novo pravno osebo, obveznosti pa puščata na starem podjetju. Ob novi pravni osebi sta poskušala registrirati tudi novo ime festivala, plagiat registrirane znamke Bled film festival, kar je po Majnardijevih besedah razvidno iz evidenc urada za intelektualno lastnino.

Đuro po mnenju organizatorjev ni izpolnil pričakovanj
Organizatorja festivala Gajić in Utješanovič sta pojasnila, da je bila družba Bled film festival, ki je še vedno izključno v njunem lastništvu, ustanovljena leta 2013. Đurić je bil k sodelovanju povabljen kot znan filmski obraz šele v letu 2014 oziroma tik pred festivalom. Prevzel je vlogo direktorja festivala. Za svoje delo je, kot navajata, zahteval plačilo 50.000 evrov, v zameno za to pa naj bi na Bled pripeljal največje filmske zvezde, med njimi Angelino Jolie in Brada Pitta. Majnardi se je ekipi priključil v letu 2013 in zagotavljal, da bo poskrbel dodatna sponzorska sredstva, a se, kot pravita, od tega ni skoraj nič zgodilo.

Tudi Đuriću očitata, da ni izpolnil obljube, je pa festival uporabil za svojo osebno promocijo, za katero je po njuni oceni porabil približno 25.000 evrov.

Zavračata tudi trditve glede lastništva festivala, saj je, kot zatrjujeta, festival nemogoče zaščititi, saj gre za generične besede Bled, film in festival. Tako mnenje je zavzelo tudi upravno sodišče. Poleg tega zagotavljata, da je Zavod Bled film festival likviden in sposoben organizacije takega dogodka. Predsednik častnega odbora festivala je Rade Šerbedžija.

Začenja se Bled Film Festival
Začenja se Bled Film Festival