Charlotte Rampling je bila rojena v Veliki Britaniji, odraščala pa je v Gibraltarju, Franciji, Italiji in Španiji, tako da obvlada več jezikov. Foto: EPA
Charlotte Rampling je bila rojena v Veliki Britaniji, odraščala pa je v Gibraltarju, Franciji, Italiji in Španiji, tako da obvlada več jezikov. Foto: EPA
false
Lani je Christoph Waltz dobil tudi svojo zvezdo na Pločniku slavnih. Foto: Reuters

Angleška igralka je v svoji več kot 50 let trajajoči karieri sodelovala s številnimi izjemnimi režiserji, kot so Luchino Visconti, Francois Ozon, Laurent Cantet, Claude Lelouch in Lars von Trier. Leta 2003 je prejela nagrado evropske filmske akademije za najboljšo igralko za vlogo v Ozonovem Bazenu, sicer pa je bila za evropske filmske nagrade nominirana skupno petkrat.

Med drugim je prejela tudi častnega cezarja, pred kratkim pa je v Berlinu prejela srebrnega medveda za vlogo v filmu 45 let v režiji Andrewa Haigha. Med najbolj znanimi filmi, v katerih je Ramplingova nastopila, so Nočni portir (1974) v režiji Liliane Cavani, Stardust Memories Woodyja Allena in Von Trierjeva Melanholija.

Z dunajskih odrov v Hollywood
V Avstriji rojeni Waltz se je gledalcem najbolj v spomin zapisal po vlogi Hansa Landa v Neslavnih barabah leta 2009, za katero je prejel tudi oskarja in zlati globus. Omenjena vloga mu je prinesla mednarodno prepoznavnost in odprla vrata v Hollywood. Leta 2012 je ponovno sodeloval s Quentinom Tarantinom v filmu Django brez okovov, ki mu je prinesel drugega oskarja. Na velika platna se vrača z vlogo v novem filmu o Jamesu Bondu.