Joaquin Phoenix je, le nekaj mesecev pred pevčevo smrtjo, Casha tudi osebno spoznal. Foto: Reuters
Joaquin Phoenix je, le nekaj mesecev pred pevčevo smrtjo, Casha tudi osebno spoznal. Foto: Reuters
Johnny Cash
I Walk The Line je naslov ene najbolj znanih Cashevih pesmi. Foto: RTV Slo

30-letni igralec, ki je bil za svoj nastop v Gladiatorju nominiran za oskarja, je svojo kariero do zdaj gradil na stranskih vlogah, ki so mu vedno prinesle hvalo kritikov. V biografski drami I Walk the Line, ki je premiero doživela na filmskem festivalu v Torontu, pa je Joaquin resnično stopil v ospredje. V filmu namreč igra pred dvema letoma umrlega pevca countryja Johnnyja Casha.

Popolna preobrazba
V intervjuju za eno od agencij je Phoenix priznal, da nikoli ni bil velik ljubitelj countryja in da je sam zrasel ob poslušanju Beatlesov in Davida Bowieja. To, da se sam nikoli ni ukvarjal z glasbo, pa vidi celo kot prednost. Tako je k filmu lahko pristopil brez vsakih vnaprejšnjih predstav in predsodkov. Po mesecih vaje se je Phoenix s pomočjo profesorja retorike naučil posnemati Cashev značilni hrapavi smeh in obrazno mimiko ter celo uspel za nekaj tonov znižati svoj glas.

V filmu, ki so ga že označili kot letošnji odgovor na uspešnico Ray, nastopa tudi Reese Witherspoon, režiral pa ga je James Mangold. Režiser je skušal podati celotno življenjsko zgodbo legendarnega glasbenika - od odraščanja na podeželju v Arkansasu do nastopov z Elvisom Pesleyjem in počasnega drsenja v odvisnost od drog in pijače.