Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Vendar belgijsko-nizozemski dokumentarni film Sakawa, ki je bil lani na sporedu Festivala dokumentarnega filma, danes ob 22.25 pa ga lahko ujamete na Prvem programu Televizije Slovenija, ni zgodba o tistih, ki takšnim spletnim prevaram nasedejo, o tistih, ki odgovorijo na zavajajoča sporočila, pač pa o tistih, ki stojijo za njimi. Je film o njihovih zgodbah, motivih in okoliščinah, zaradi katerih se poslužujejo takšnih poskusov zaslužka.

Sorodna novica Spletni goljufi iz Gane niso "krute afriške pošasti", pred katerimi so vas svarili

Pogled v trpko realnost "tehnoloških čudodelcev"
Sakawa torej odstira ozadje številnih spletnih prevar v Gani, s katerimi predvsem mladi ljudje skušajo omiliti revščino. Z izmišljenimi profili se povezujejo z osamljenimi premožnimi Evropejci in Američani in jim bolj ali manj uspešno izvabljajo denarna nakazila. Film je torej vpogled v zanimiv fenomen, po besedah Simona Popka pa dokumentarec hkrati pokaže, da zadaj ne stojijo tehnološki čudodelci, kot si morda predstavljamo, ampak kopica napol revnih ljudi, ki v barakah prek računalnikov vzpostavljajo stike z ljudmi na Zahodu.

Naslov filma je ganski izraz za spletno prevaro, po navadi povezano z verskimi obredi, ki naj bi spletkarju zagotovili večji uspeh. Označuje prav posebno podvrsto spletnih prevar, ki jo prakticirajo v Gani, gre pa za neločljiv preplet spletne prevare in vuduja.

"Duhovniki, vrači, sakawa boys, politiki – do neke mere je vse prepleteno in povezano z denarjem. Vsak skuša najti način, kako se okoristiti," je v lanskem intervjuju za MMC povedal režiser Asamoah. Sakawa boys se torej zatekajo k vračem, ki obljubljajo, da lahko s svojimi uroki in rituali poskrbijo, da bodo stranke vodljive, njihove denarnice pa dostopne.

Foto: Spletna stran filma
Foto: Spletna stran filma

S sakawo se danes ukvarjajo nekateri fantje, s katerimi je režiser hodil v šolo (Asamoah se je rodil v Gani, odraščal v Belgiji, del mladosti pa preživel v ganskem internatu). Vzporednic med njihovimi in svojim življenjem ni spregledal. "Če bi moja mama v eni ali dveh situacijah ravnala drugače, bi se danes morda ukvarjal s sakawo;" pravi.

In kdo so žrtve spletnih prevar? To niso vedno čisti naivneži, pravi režiser, in tisti neprepričljivi ameriški naglas jih ne preslepi vedno. "Pa vseeno sodelujejo, ker se tako počutijo močne."

Sakawa