V petih dneh je na Bledu poskrbel za projekcije novih neodvisnih celovečernih filmov in dokumentarnih filmov na temo vode ter za bogat spremljevalni program. Foto: Črt Slavec/BFF
V petih dneh je na Bledu poskrbel za projekcije novih neodvisnih celovečernih filmov in dokumentarnih filmov na temo vode ter za bogat spremljevalni program. Foto: Črt Slavec/BFF
Das finstere Tal (Mračna dolina)
V mračno dolino se na maščevalni pohod odpravi Sam Riley.
Caterina Murino, BFF, Bled
Žiriji za celovečerne filme je predsedovala ena najbolj vidnih zvezdniških imen festivala, italijanska igralka Caterina Murino. Foto: Črt Slavec/BFF

film Das finstere Tal (Mračna dolina), v alpski svet postavljeno žanrsko zmes drame, vesterna in grozljivke o maščevalnem pohodu osamljenega jezdeca.
Režiser Andreasa Prochaske, nekdanji montažer Michaela Hanekeja, je film osnoval na istoimenski knjižni uspešnici Thomasa Willmanna. Pripoveduje zgodbo o nezaželenem tujcu (igra ga Britanec Sam Riley), ki s skrivnimi namerami prijezdi v majhno naselje v alpskih višavah.

Nagrade, poimenovane zvon želja, sta v petih kategorijah dodelili dve tričlanski žiriji. V celovečernem programu so predsednica žirije Caterina Murino in člana Boris Cavazza ter Ante Novaković za najboljšo igralko izbrali Viviano Leo za nastop v ameriškem filmu The White Alligator, najboljši igralec je postal Belgijec Benoît Poelvoorde, ki je prepričal v Scouting For Zebras.

Osem dokumentarnih filmov si je v tednu dni, ko je prva izdaja novega filmskega festivala na Bledu opozarjala na pomen ekologije in varovanja vodnih virov, ogledala žirija v sestavi Hanka Kastelicova in članici Lučka Kajfež Bogataj ter Claudia Corbelli. Za najboljši dokumentarec je izbrala ameriški film Last Call at the Oases avtorice Jessice Yu.
Občinstvo festivala je najbolj prepričal film Fish&Cat večkrat nagrajenega iranskega režiserja Shahrama Mokrija. Posebne omembe žirije sta bila deležna 28 šrilanškega režiserja Prasanna Jayakodyja ter dokumentarni film My Name is Salt avtorice Faride Pasha.

"Intelektualna javnost mora prepoznati pomen festivala"
Filmski festival je v petih dneh na Bledu ponudil projekcije novih neodvisnih celovečernih filmov in dokumentarnih filmov na temo vode, vzporedno je potekal bogat spremljevalni program. Predsednik festivala Rade Šerbedžija je dogodek ocenil za uspešen, za nadaljnji razvoj festivala pa se mu zdi ključno, da slovenska intelektualna javnost prepozna njegov pomen in ga vzame za svojega.

Sklenil se je blejski filmski festival
Sklenil se je blejski filmski festival