Kustos Andrew Bolton je v torek objavil seznam osmih režiserjev in režiserk, ki bodo v okviru letošnje prireditve Met Gala predstavljali tako imenovane "filmske vinjete" v prostorih ameriškega krila Metropolitanskega muzeja. Preostali štirje so Janicza Bravo, Julie Dash, Autumn de Wilde in Tom Ford, modni oblikovalec, ki je tudi filmski režiser.

Janicza Bravo, Sofia Coppola, Julie Dash, Tom Ford, Regina King, Martin Scorsese, Autumn de Wilde in Chloé Zhao. Foto: AP
Janicza Bravo, Sofia Coppola, Julie Dash, Tom Ford, Regina King, Martin Scorsese, Autumn de Wilde in Chloé Zhao. Foto: AP

Najnovejša razstava – V Ameriki: Antologija mode (In America: Anthology of Fashion) – je pravzaprav drugi del velike dvodelne razstave, ki raziskuje korenine ameriške mode. Prvi del se je odprl septembra skupaj s skrajšano razstavo "mini gala", eno od dveh gala razstav, načrtovanih v enem letu, medtem ko se organizator Costume Institute Gala spopada z omejitvami, ki jih je začrtala pandemija.

Na prvi ponedeljek v maju
Drugi del razstave naj bi se odprl, ko bo gala vnovič zaživela v polnem zamahu v newyorškem Metropolitanskem umetnostnem muzeju, to je tradicionalno na prvi ponedeljek v maju. Medtem ko prvi del, ki bo ostal na ogled v sobah kostumskega centra Anne Wintour, raziskuje "nov jezik ameriške mode", drugi del obravnava "neznane pripovedi o oblačilih, ki se filtrirajo skozi domišljijo nekaterih najbolj vizionarskih ameriških filmskih režiserjev", je v torek dejal Bolton.

Poleg tega bodo nekatera oblačila, ki so bila razstavljena v prvem delu, prihodnji mesec zamenjali, tako da bodo vključili mlajše oblikovalce, od katerih številni svojih kreacij še nikoli niso prikazali v muzeju, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Sorodna novica Letošnji Met Gala v znamenju ameriške neodvisnosti

Bolton in direktor muzeja Max Hollein sta na novinarski konferenci povedala, da bo vsak od osmih režiserjev ustvaril svoje "izmišljene kinematografske vinjete ali 'zamrznjene kadre'". Kot so povedali, naj bi se razstava osredotočila na ključne posameznike, ki oblikujejo ameriško modo skozi zgodovino. Večinoma so bile to ženske, mnogo pa jih je zgodovina spregledala – to so ne le oblikovalke, ampak tudi šivilje in krojači.

"Skoraj forenzične analize" zgodovinskih oblačil
Bolton je tudi pojasnil, da se bo v galerijah pojavilo šest "študij primerov", ki bodo ponujale poglobljen pogled – "skoraj forenzične analize" zgodovinskih oblačil, pomembnih za zgodovino mode. Primeri, je dejal, bodo vključevali obleke, za katere menijo, da sta jih nosila denimo Abraham Lincoln in George Washington.

Razstava V Ameriki: Antologija mode se za javnost odpre 7. maja, pet dni po gala slovesnosti 2. maja, in bo na ogled do 5. septembra.