Canski festival bo 12 dni središče svetovne filmske industrije. Foto: EPA
Canski festival bo 12 dni središče svetovne filmske industrije. Foto: EPA
false
Član žirije Jake Gyllenhaal ima še pred začetkom festivala polne roke dela. Foto: EPA
false
Letošnji žiriji predsedujeta brata Coen. Foto: EPA
false
Letošnje plakate krasi obraz švedske filmske ikone Ingrid Bergman. Foto: EPA
false
Španska članica žirija Rossy De Palma bo imela v prihodnjih dneh veliko dela, tudi z izbiro garderobo, kar bodo budno spremljali modni poznavalci. Foto: EPA

La Tête Haute (Z dvignjeno glavo) francoske režiserke Emmanuelle Bercot začela 68. izvedba filmskega festivala.

Bercotova, šele druga ženska v zgodovini festivala, ki je odprla prestižni festival, predstavlja zgodbo o najstniku Malonyju, ki ga spremlja od šestega do 18. leta. Zanj se zavzameta socialna delavka in otroška sodnica, ki jo je upodobila francoska igralska legenda Catherine Deneuve.

Filmi režiserk so v Cannesu še vedno redkost in tudi tekmovalni program je letos spet precej moško zastopan: od 19 filmov, ki se potegujejo za zlato palmo, le dva podpisujeta režiserki: Valerie Donzelli je režirala film Marguerite et Julien, Maiwenn pa podpisuje režijo filma Mon roi.

V tekmovalnem delu se bodo za zlato palmo potegovali še Carol Todda Haynesa, v katerem je Cate Blanchett zaigrala ob boku Rooney Mara, The Sea of Trees z Matthewom McConaugheyjem in Naomi Watts Gusa Van Santa, Paolo Sorrentino pa bo predstavil film La Giovinezza, v katerem so zaigrali Rachel Weisz, Michael Caine in Jane Fonda.

Grk Jorgos Lanthimos bo skušal žirante prepričati z znanstvenofantastično romantično komedijo The Lobster, v katerem je Weiszova zaigrala skupaj s Colinom Farrelom, za zlato palmo pa se bodo med drugim potegovali tudi filmi Sicario v režiji Denisa Villeneuva, v katerem igrajo Emily Blunt, Josh Brolin in Benicio Del Toro, Il racconto dei racconti s Salmo Hayek v režiji Mattea Garroneja, Mia madre Nannija Morettija, Plus fort que les bombes Joachima Trierja, Sicario Denisa Villeneuva in Chronic Michela Franca.

Letošnji žiriji predsedujeta brata Joel in Ethan Coen, v njej pa so igralci Sienna Miller, Sophie Marceau, Rossy de Palma, Jake Gyllenhaal, režiserja Guillermo del Toro in Xavier Dolan in glasbenica Rokia Traore. Žiriji posebne nagrade, ki jo podeljujejo za filme v sekciji Un certain regard, pa bo predsedovala igralka Isabella Rossellini.

Častno zlato palmo bo letos kot prva ženska prejela francoska režiserka in igralka Agnes Varda.

Canski zmagovalci na TV Slovenija
V terminu Sedmega pečata, ki se dogaja ob torkih okoli 21.30 na TV SLO 2, si boste lahko ogledali filme, ki so v preteklih letih na filmskem festivalu v Cannesu pobrali najvišje nagrade.

Film Policija – 12. maj – TV SLO 2
Film Adelino življenje – 19. maj - TV SLO 2
Film Preteklost – 26. maj – TV SLO 2
Film Ljubezen – 2. junij – TV SLO 2

Lani zlata palma za Zimsko spanje
Lani je zlato palmo prejel turški filmski mojster Nuri Bilge Ceylan za dramo Zimsko spanje (Kis uykusu), najprestižnejši igralski priznanji pa sta prejela Timothy Spall in Julianne Moore.

V Posebnem pogledu slovensko-srbska koprodukcija Zenit
V tekmovalni spored festivala se je prebil tudi hrvaški film v slovenski in srbski koprodukciji, in sicer bo v sekciji Un certain regard (Posebni pogled) tekmoval Zenit režiserja Daliborja Matanića. Slovenski producent filma je Gustav film, sofinanciral ga je Slovenski filmski center, njegov direktor fotografije pa Marko Brdar.

Na filmskem sejmu, ki poteka vzporedno s festivalom, se bo dvanajstič zapored predstavil tudi Slovenski filmski center. Na največjem filmskem sejmu na svetu bodo zavrteli dva nova filma: prvi celovečerni film režiserja Tomaža Gorkiča, grozljivko Idila, in četrti celovečerni film režiserja Jana Cvitkoviča, komedijo Šiška Deluxe. Prvega bo mogoče videti 16., drugega 19. maja.

V platformi za kratki film Short Film Corner bodo Slovenijo predstavljali kratki filmi Vdih režiserja Blaža Završnika, Impromptu v režiji Sonje Prosenc in Sonny And The Last Room, ki ga je v Angliji posnela Hanna Szentepeteri. V sekcijo se je uvrstil tudi britanski film Such a Handsome Devil slovenskega režiserja Gašperja Hafnerja, ki trenutni živi v Londonu.

Po enoletnem premoru se bo v mestu na francoski obali ponovno predstavil tudi Grossmannov fantastični festival filma in vina iz Ljutomera. Tokrat bo, kot trdijo na SFC-ju, njihovo že legendarno druženje 15. maja še posebej slovesno, saj bodo v Cannesu prvič pospremili slovensko grozljivko.

Slovenska kinematografija bo šestič zapored zastopana tudi v paviljonu kinematografije iz jugovzhodne Evrope, ki pod skupno streho združi filmske ustanove in ustvarjalce iz Bolgarije, BiH-a, Cipra, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Srbije in Slovenije.

Canski festival je odprl vrata
Canski festival je odprl vrata