Quentin Tarantino na decembrski premieri svojega novega filma The Hateful Eight v Londonu. Foto: EPA
Quentin Tarantino na decembrski premieri svojega novega filma The Hateful Eight v Londonu. Foto: EPA
The Hateful Eight
Načrti za snemanje The Hateful Eight so sprva padli v vodo, ko je Tarantino ogorčeno ugotovil, da je scenarij brez njegovega privoljenja začel krožiti po Hollywoodu in celo končal na eni ali dveh filmu posvečenih spletnih straneh.
Harvey Weinstein
Harvey (na posnetku), mlajši izmed bratov Weinstein, velja za maga pri izbiranju tem in odkrivanju talentov, medtem ko je starejši Bob bolj poslovno naravnan. Foto: EPA

Brata Weinstein s Tarantinom sodelujeta že od njegovega filmarskega debija Reservoir Dogs (Stekli psi) v letu 1992. V zadnjem mesecu iztekajočega se leta pa je v omejeni distribuciji v ameriške kinodvorane prišel njegov novi film The Hateful Eight.

Ameriški kritiki so izdelku namenili večinoma pozitivne kritike, vendar je njegov prihod v kinodvorane zasenčil Tarantinov spor z Disneyjem, ki mu je filmar očital, da je pri kinooperaterjih "imperialistično" izsilil več terminov za novo epizodo Vojne zvezd, zaradi česar so nekatere druge projekcije deležne le omejene distribucije.

Tarantinu pa na roko tudi ni šel policijski sindikat, ki je javnost pozval k bojkotu ogleda njegovega novega filma, potem ko se je v New Yorku udeležil protestov proti policijski brutalnosti.

Dober uvodni konec tedna
Kljub temu pa sta si lahko brata Weinstein po prvih objavah števila prodanih vstopnic za ogled filma lahko oddahnila, saj so bile projekcije povsod razprodane in tako je v prvem koncu tedna v blagajne steklo več kot 5,3 milijona ameriških dolarjev.

Zgodba filmskega epa The Hateful Eight, v katerem med drugim nastopajo Kurt Russell, Samuel L. Jackson, Bruce Dern, Jennifer Jason Leigh in Channing Tatum, je postavljena v Wyoming, tik po koncu ameriške državljanske vojne. Zaradi snežnega meteža, ki je potniške kočije prisilil k umiku s kolovozov, se v odročni galanteriji znajde pisana druščina najrazličnejših lopovov. Med njimi sta lovca na glave, ki drug v drugem vidita konkurenco, odpadniški vojak konfederativne vojske, general in zapornica.

Imperativ takojšnjega finančnega učinka
Vendar pa pozitivne novice o dobri prodaji vstopnic še ne pomenijo, da je legendarna filmska družba Weinstein Company, ki je nekoč nabirala skorajda oskarja za oskarjem, brez težav. Pred kratkim se je mlajši brat Harvey v intervjuju za New York Times potožil, da delničarji njune družbe "zahtevajo takojšnji finančni učinek". Z drugimi besedami to pomeni, da bi morala družba izplačevati dividende, česar pa trenutno ne počne.

Skrbi Weinstein Company delno izhajajo iz težav, s katerimi se bojuje celotna filmska branža. Neodvisni filmi, ki niso ustvarjeni z ogromnimi proračuni s premočrtnim namenom, da postanejo megalomanske uspešnice, so tudi zaradi skozi čas hitro spreminjajočih se poslovnih in distribucijskih modelov pristali pod hudim pritiskom. To je med drugim povzročilo, da je v letu 2015 kar pet neodvisnih filmarskih družb razglasilo stečaj ali pa bilo prodanih.

Brata Weinstein poleg Tarantinovih izdelkov sicer stojita tudi za uspešnimi filmi, kot sta na primer z več oskarji ovenčan King's Speech (Kraljev govor) ali Carol, ki se ponaša z največ nominacijami za prihajajoče zlate globuse. Vendar se tovrstne produkcije s finančnega vidika izplačajo - če sploh - šele na dolgi rok. Po mnenju neučakanih vlagateljev to pomeni: na predolgi rok.

Posvečanje le še velikim projektom?
Tako naj bi brata Weinstein zdaj preudarjala, ali bi se v prihodnje omejila na investiranje v večje produkcije in posledično opustila manjše, ki pa so sicer ljubljenke kritikov in festivalskih žirij. To je vsaj napovedal Bob Weinstein, ki velja za bolj poslovno naravnanega izmed obeh bratov. Kaj o tem meni Harvey, ki je kreativni vodja podjetja, ni bilo razkrito.

Ta morebitni prestop bratskega tandema k velikim in popolna opustitev manjših produkcij bi pomenila velik udarec za neodvisno filmarsko sceno. Občutek Harveyja Weinsteina za izbiro tem in odkrivanje talentov je namreč legendaren - velja, da brez njega ne bi bilo ne Quentina Tarantina ne Stevena Soderbergha, pa tudi ne na primer neme uspešnice The Artist (Umetnik) in še bi lahko naštevali.

Vendar so nekateri poznavalci mnenja, da se bo družba bratov Weinstein rešila iz finančne zagate, k čemur naj bi prispevalo, da je Harvey zelo sposoben in lahko uporabi svoj zajeten nabor talentov. Hkrati ni tokrat prvič, da se je družba Weinstein Company znašla v finančni zagati - leta 2009 ji je tudi že grozil bankrot -, vendar se je iz njih tudi vsakokrat rešila.