Nekdanji nemški teniški igralec Boris Becker je s pomočjo dražbe svojih lovorik plačal del dolgov, ki jih je
Nekdanji nemški teniški igralec Boris Becker je s pomočjo dražbe svojih lovorik plačal del dolgov, ki jih je "pridelal" v preteklih letih. Foto: Reuters

Svetovno premiero je imel dokumentarec na 73. Berlinalu, ki poteka v teh dneh. Festival bo potekal do 26. februarja, v tem času pa bo v različnih programskih sklopih postregel z vrsto novosti. V tekmovalni program je uvrščenih devetnajst filmov.

Film je delo oskarjevca Alexa Gibneyja. Trikratni zmagovalec Wimbledona je na novinarski konferenci v Berlinu povedal, da je njegova miselnost odlično delovala na teniškem igrišču, ne pa vedno v običajnem življenju.

Gibney svojega protagonista postavi pred kamero leta 2019 in 2022, dva dni pred tem, ko mu je sodišče izreklo zaporno kazen. Becker se je namreč, vse odkar je pri 32 letih sklenil pot profesionalnega igralca tenisa, soočal s težavami glede utaje davkov.

Nazadnje so ga britanske oblasti lanskega aprila obsodile na dve leti in pol zapora, ker je pred stečajnimi upravitelji prikril milijonsko premoženje. Po nekaj več kot sedmih mesecih prestajanja zaporne kazni so ga spustili na prostost in izgnali iz države.

Trikratni zmagovalec Wimbledona je na novinarski konferenci v Berlinu povedal, da je njegova miselnost odlično delovala na teniškem igrišču, ne pa vedno v običajnem življenju. Foto: Reuters
Trikratni zmagovalec Wimbledona je na novinarski konferenci v Berlinu povedal, da je njegova miselnost odlično delovala na teniškem igrišču, ne pa vedno v običajnem življenju. Foto: Reuters

Režiser filma se je, ko ga je poklical producent, takoj strinjal, da posname film o Beckerju, saj da je odličen pripovedovalec, kar se je izkazalo tudi pri njegovem komentiranju teniških dvobojev za BBC. Pogovori za film so stekli pred petimi leti in v tem času se je zgodilo marsikaj, je povedal Becker, ki se "ne pritožuje nad svojim življenjem."

Sorodna novica Boris Becker: V zaporu sem bil samo številka

Naredil je napake in jih drago plačal, a, kot je poudaril, vrhunski športniki preprosto niso kot drugi ljudje. Gre za posebno miselnost, meni, ko se ne ustrašiš podaljšane igre ali finala, a s tako miselnostjo ne moreš imeti normalnega življenja, je povedal Becker. Sam sebe po zaporniški izkušnji opisuje kot pametnejšega in skromnejšega človeka. Toda eno je jasno – "vse, kar sem, sem zaradi tenisa".

Za del družine je označil tudi Đokovića
Becker je na novinarski konferenci povedal, da mu je v veliko čast, da so v dokumentarnem filmu o njem spregovorile tako velike teniške zvezde, tudi trener in menedžer Ion Tiriac, ki je Borisa kot najstnika vzel pod svoje okrilje. Z Beckerjem imata burno zgodovino, a kot je danes povedal nemški zvezdnik, je Tiriac zanj kakor oče, ki ga lahko vedno pokliče, "četudi se sin vedno ne drži očetovskih nasvetov". Za del družine je označil tudi Đokovića.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sicer pa je Becker povedal še, da je velik ljubitelj filma, med najljubše igralce šteje Seana Penna, Jamesa Deana in Marlona Branda, ki jih ima morda rad, je dodal, tudi zato, ker so bili vsi po vrsti nekakšni uporniki.

Boom! Boom! The world vs. Boris Becker bo v kratkem na ogled na aplikaciji Apple TV v dveh delih.