Foto: Cankarjev dom
Foto: Cankarjev dom

V Ljubljani se nocoj predstavlja mednarodno priznana umetnica Ann O'Aro, ki se v svojem umetniškem izrazu opira na oralno poezijo fonkker z otoka Reunion v Indijskem oceanu, kjer se je rodila leta 1990. Glasbena zvrst, v kateri nastopa, je širše znana kot maloja. Njen najbolj prepoznaven glas je Danyel Waro, oče moderne maloje, ki je leta 2005 nastopil na festivalu Druga godba. Leta 2019 je O'Aro izdala dvojezično francosko-reunionsko-kreolsko zbirko pesniških dialogov z naslovom Saplë lo shienCa, na koncertu v Ljubljani pa bo predstavila svoj tretji album z naslovom Blue, ki bo izšel spomladi.

Poezija ob glasbeni spremljavi tradicionalnih tolkal, pozavne in elektronike
"Mednarodno priznana umetnica Ann O'Aro je že v zgodnji mladosti igrala klavir, orgle in flavto," sporočajo iz Cankarjevega doma in poudarjajo "nenavadno lepoto" njene odrske prezence. "Ann O'Aro je med najmlajšimi, a tudi najbolj posebnimi izvajalci te glasbe, tako po inštrumentalni plati kot po besedilih, v katerih odpira tabuteme, vezane predvsem na odraščanje mladih žensk v nasilnih družinah."

"Ann O'Aro se je rodila kot Anne-Gaëlle Hoarau na Reunionu leta 1990. Zaradi incesta in nasilnega očeta (ta je pozneje storil samomor) je po končani šoli za štiri leta zapustila otok in nekaj časa preživela v Parizu in Quebecu. Ko se je vrnila domov, jo je odkril Philippe Conrath, ustanovitelj festivala Africolor v Parizu ter eden največjih poznavalcev glasb sveta in džeza, ki je že v sedemdesetih delal kot glasbeni novinar pri francoskem dnevniku Libération. Pri svoji založbi Cobalt je izdal tako njen prvenec kot tudi drugi album Langoz in z njegovo pomočjo je Ann O'Aro postala priznana mednarodna umetnica," so življenjsko pot Ann O'Aro povzeli v najavi koncerta.

Na koncertu bodo nastopili Ann O'Aro na vokalu in klavirju, Bino Waro na tolkalih in vokalu, Teddy Doris na pozavni in vokalu ter Brice Nauroy za elektroniko.