Godalni kvartet Ébène. Foto: Julien Mignot
Godalni kvartet Ébène. Foto: Julien Mignot

Štirje godalci so študirali v Parizu pri Kvartetu Ysaÿe, pozneje pa pri violinistih Gaborju Takacsu in Eberhardu Feltzu ter skladatelju Györgyju Kurtágu. Leta 2004 so zmagali na Glasbenem tekmovanju ARD, ki jim je odprlo vrata na vse največje svetovne koncertne odre. Posneli so vrsto glasbenih albumov z deli Haydna, Mozarta, Beethovna, Mendelssohna, Fauréja, Debussyja in Bartoka ter zanje prejeli priznanja revij Gramophone in BBC Music Magazine ter nagrado MIDEM Classical. Leta 2021 so odprli razred za godalno igro kot del Akademije kvarteta Ébène v Münchnu, od lani pa izvajajo v Dunajski koncertni hiši skupni koncertni cikel s kvartetom Belcea.

Godalci kvarteta Ébène so v skoraj 25 letih muziciranja izvedli raznoliko glasbo iz različnih obdobij od klasicizma do sodobnosti, tako umetnostne glasbe kot džeza, npr. Milesa Davisa, Charlesa Mingusa in Stinga.

"Ko se odločamo o koncertnih sporedih, upoštevamo vrsto dejavnikov – od glasbenega sloga do zgodovinskega obdobja in tematskih povezav … Pomembno je tudi, kaj v danem trenutku razvnema našo domišljijo in radovednost. Za poslušalce v Mariboru smo izbrali dela, ki jim bodo omogočila čim bolj raznoliko in vznemirljivo glasbeno izkušnjo. Tudi za nas je zelo vznemirljivo izvajati glasbo pred novim občinstvom in prvič odkriti novo mesto, kjer nas še lahko odkrijejo," so z nasmehom sklenili izjavo člani kvarteta Ébène.

Kvartet sestavljajo Pierre Colombet, Gabriel Le Magadure, Marie Chilemme in Yuya Okamoto. Foto: Julien Mignot
Kvartet sestavljajo Pierre Colombet, Gabriel Le Magadure, Marie Chilemme in Yuya Okamoto. Foto: Julien Mignot

Godalci kvarteta Ébène bodo nastopili v zasedbi: violinista Pierre Colombet in Gabriel Le Magadure, violistka Marie Chilemme in violončelist Yuya Okamoto. Za svoj prvi koncert pri nas so izbrali tri zelo različna dela iz treh stoletij ali kot pravijo: "Mozartovo klasično eleganco" v Godalnem kvartetu št. 21 v D-duru, Koechel 575, ki ga je avstrijski klasicist Wolfgang Amadeus Mozart napisal v zadnjem ustvarjalnem obdobju, leta 1789. Kot izrazit glasbeni kontrast v "modernističnem in eklektičnem slogu" bodo izvedli kompleksni Godalni kvartet št. 3 ruskega skladatelja Alfreda Schnittkeja iz leta 1983. V drugem delu koncerta se bodo posvetili izvedli obsežnega Godalnega kvarteta št. 1 v g-molu, op. 27, ki ga je leta 1878 v zrelem romantičnem slogu napisal norveški skladatelj Edvard Grieg "z melodijami, navdihnjenimi z norveško glasbeno dediščino", naravo in pokrajino.