Hišo, ki je v notranjosti urejena tako, kot je bila v Johnnyjevih otroških letih, si lahko ogledate za deset dolarjev. Foto: http://dyesscash.astate.edu/
Hišo, ki je v notranjosti urejena tako, kot je bila v Johnnyjevih otroških letih, si lahko ogledate za deset dolarjev. Foto: http://dyesscash.astate.edu/
Johnny Cash na zadnji verandi svojega doma iz mladih let. Foto: Cash Productions, LLC.
Zgodbe o težkih časih na kmetiji so se včasih pojavile v Cashevih pesmih in pozneje pesmih njegove hčerke Rosanne (The Sunken Lands). Foto: EPA

Družina Cash se je v nizko hišo v koloniji Dyess vselila leta 1935, ko je imel mali Johnny tri leta; Cashevi so namreč prišli pod okrilje vladnega programa, s katerim je država skušala ljudem pomagati po razdejanju velike depresije. Petsobno leseno hišo so preuredili v muzej; v njem je na ogled star družinski klavir, pa tudi drugi predmeti iz otroštva poznejše legende countryja. Nad projektom preureditve sta bedela Casheva brat in sestra, Tommy in Joanne.

Družinski večeri ob klavirju
"Vse smo postavili točno tako, kot je bilo," je za New York Times zatrdila 76-letna Joanne. "Potrebnega je bilo veliko trdega dela. Zame je bilo vse skupaj zelo čustveno." Najbolj dragocen je družinski klavir, pravi. "Ob večerih smo se zbirali okrog njega in kako uro prepevali gospel. To je bila naša zabava."

Preden je bil Mož v črnem ...
Cashevi so bili ena od 500 družin, ki so se v novoustanovljeno naselje priselili pod okriljem New Deala, programa predsednika Roosevelta. Vsi so za malo denarja dobili po 20 juter zemlje (80 tisoč kvadratnih metrov), k parceli pa so spadali še hiša, skedenj in mula. Družina se je lotila gojenja bombaža. Ko je imel Johnny deset let, je na polju preživljal že cel delavnik. "Od takrat, ko sem pri desetih letih sekal bombaž, sem vedel, da bom pevec na radiu," je leta pozneje v nekem intervjuju izjavil Cash.

V Dyessu, ki leži približno 80 kilometrov severno od Memphisa, je živel do leta 1950, ko je stopil v letalske sile ameriške vojske. Čez pet let je začel glasbeno kariero in postopoma seveda postal eno največjih imen ameriške popularne glasbe vseh časov. Umrl je leta 2003.

Znano ime vedno pomaga
Preureditev Casheve hiše v muzej je sad naporov za gospodarsko oživitev Dyessa, ki hira že od zlatih časov v tridesetih letih 20. stoletja. Župan Larry Sims je že izrazil upanje, da bodo v kraje tako zvabili okrog 20 tisoč turistov na leto. V muzej so spremenili tudi nekdanjo upravno enoto kolonije, naslednje na seznamu pa so še druge hiše na nekdanji parceli Cashevih.

Brez te iniciative, ki jo vodi Univerza v Arkansasu, mestu grozi bankrot, je za agencijo Associated Press poudarila Casheva hčerka Rosanne. "V preteklosti smo zaradi pomanjkanja financ, neinteresa in nevednosti izgubili že ogromno zgodovinsko pomembnih krajev. Vesela sem, da je univerza posegla vmes. Ohranjenih je le še okrog 35 koč in očetova, čeprav v razsulu, je bila ena od njih."