Ena od Paganinijevih violin, razstavljena v Puškinovem muzeju v Moskvi. Foto: EPA
Ena od Paganinijevih violin, razstavljena v Puškinovem muzeju v Moskvi. Foto: EPA

Violina, ki so jo zaradi močnega zvoka poimenovali Il cannone (top), je bila po pisanju francoske tiskovne agencije AFP Paganinijeva najljubša. Mojster iz italijanske Genove je nanjo igral več desetletij, po njegovi smrti leta 1840 je postala last njegovega domačega mesta.

Violina, ki jo lahko igrajo le najboljši na svetu
Na violino, ki jo je leta 1743 izdelal mojster Giuseppe Bartolomeo Guarneri del Gesu, je danes le občasno dovoljeno zaigrati najboljšim na svetu, med drugim zmagovalcem mednarodnega tekmovanja za violino Premio Paganini v Genovi.

Glasbilo so v Evropskem centru za sinhrotronsko sevanje (ESRF) v Grenoblu skenirali do celične strukture lesa. V ozadju je zamisel o izdelavi tridimenzionalnega modela violine. "Prvi cilj pa je ohranitev violine," je povedal Paul Tafforeau iz ESRF-ja. "Če bo treba odpraviti kakšno napako, bomo poznali vse podrobnosti," je dodal.

Slavna violina, ki nosi ime po goslarju, ki jo je izdelal – Guarneri del Gesu. Foto: EPA
Slavna violina, ki nosi ime po goslarju, ki jo je izdelal – Guarneri del Gesu. Foto: EPA

Obenem so strokovnjaki upali, da bo nedestruktivna analiza pomagala razjasniti, od kod violini njen zvok. "Gre za izjemen instrument, kar zadeva njegove zvočne lastnosti," je povedal Tafforeau. Podrobna analiza rentgenskih slik bo sicer trajala več mesecev.

Luigi Paolasini, ki je pri ESRF-ju vodil projekt, je povedal, da je bila violina za potovanje od Genove do Grenobla zavarovana za 30 milijonov evrov. Dodal je, da je bila logistika zelo zapletena, saj niso muzej, ki bi imel izkušnje s selitvijo umetniških del.

Po besedah kustosa Alberta Giordana iz Genove je, ne glede na rezultate analize, vodilno načelo pri restavriranju instrumenta "skrajna previdnost, v nasprotnem primeru pa prekinite projekta". "Staram se, a violina ostaja enaka, in tako mora biti," je dodal.