Komorni zbor Ipavska se je konec preteklega tedna udeležil mednarodnega tekmovanja CantaRode, na katerem je med sedmimi tekmovalnimi zbori dosegel drugo mesto, njegova zborovodkinja Damjana Vončina pa je prejela nagrado za najboljšo dirigentko. Mednarodna žirija jim je dodelila še nagrado za obvezno skladbo tekmovanja iz svoje države, ki jim jo je prinesla skladba Ples v rdečem Andreja Makorja, ki je nastala prav za to zasedbo.

Komorni zbor Ipavska z zborovodkinjo Damjano Vončina. Foto: CantaRode
Komorni zbor Ipavska z zborovodkinjo Damjano Vončina. Foto: CantaRode

Žirija je na prvo mesto uvrstila mešani zbor študentov A Scalpella s Švedske, na tretje mesto pa dekliško vokalno skupino Giocoso z Nizozemske. Sodelovali so še zbori iz Estonije, Ukrajine in Belgije.

Zbor, ki od leta 1998 združuje vipavske pevce
Komorni zbor Ipavska od leta 1998 združuje pevce iz različnih koncev Vipavske doline. Na repertoarju imajo skladbe iz različnih stilnih obdobij, ki jih dopolnjujejo z novostmi primorskih skladateljev in redko izvajanimi skladbami. Do leta 2014 je zbor vodil Matjaž Šček, ki je pevce popeljal do državnih tekmovanj Naša pesem, pa tudi do najvidnejših zborovskih tekmovanj v mednarodnem merilu. Za njim ga je vodil Michele Josia, v zadnjih letih pa Damjana Vončina.

Pomerilo se je devet mladih zborovodij
V Mariboru je 26. in 27. maja potekalo tekmovanje Mateja Hubada za mlade zborovske dirigente, naslovljeno Zvok mojih rok. Tekmovanje organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) z Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani. Najboljši so prejeli nagrade partnerjev tekmovanja v sezoni 2022/2023, in sicer v obliki izvedb koncertov s priznanimi zbori, sofinanciranja izobraževanja in zborovskih partitur. "Tekmovanje ima povezovalno in izobraževalno vlogo za profesionalni razvoj prihodnjih dirigentov slovenskih zborov," so sporočili z JSKD-ja.

Na tokratnem tekmovanju je sodelovalo devet izbranih od 12 prijavljenih kandidatov. Pet tekmovalcev se je uvrstilo v polfinale in trije nato v finale. Pristop in tehniko mladih zborovodij je ocenjevala mednarodna žirija v sestavi Martina Batič, Petra Grassi, Andraž Hauptman, Bengt Ollen in Janis Ozols. Priznanje in nagrado za zmagovalca tekmovanja Zvok mojih rok 2022 je prejela Klara Maljuga, na drugo mesto se je uvrstila Kristina Bogataj in na tretje Tom Varl.

Mednarodni žiriji je predsedovala Karmina Šilec. Foto: BoBo
Mednarodni žiriji je predsedovala Karmina Šilec. Foto: BoBo

Naša pesem tokrat kot tekmovanje in kot revija
Prav tako v mariborski Dvorani Union se je dva dni pozneje odvilo še 27. državno tekmovanje odraslih pevskih zasedb. Organizatorji so želeli, da bi po izteku pandemije lahko nastopilo čim več zborov, zato je letošnja Naša pesem potekala kot tekmovanje in revija.

Za nagrade in priznanja tega tekmovanja se je letos potegovalo 14 slovenskih zasedb, šest jih je na prireditvi nastopilo revialno. Tekmovalni del nastopov je spremljala mednarodna žirija, ki ji je predsedovala Karmina Šilec, ob njej pa so o prejemnikih lovorik odločali še Martina Batič, Ambrož Čopi, Bengt Ollen in Janis Ozols.

Karmina Šilec je v sklepnem nagovoru dejala, da tako vrhunskih rezultatov in dovršenosti niso pričakovali. "Po težkem obdobju je bilo zaznati napredek in visoko raven pripravljenosti. Žirija je bila navdušena nad zbori debitanti na Naši pesmi, dirigenti, mladimi pevci ter številnimi skladateljskimi novitetami in nivojem kvalitete," so sporočili z JSKD-ja.

Absolutno prvo mesto, zlato plaketo in priznanje za najboljši mešani zbor je prejel APZ Maribor z zborovodjo Tadejo Vulc. Drugo mesto je zasedel Komorni zbor Megaron z zborovodjo Damijanom Močnikom. Komorni zbor Orfej z dirigentom Andražem Hauptmanom in Mešani mladinski zbor Emil Komel iz Gorice z zborovodjo Davidom Bandljem sta si delila tretje mesto.