Poleg posnetka njunega koncerta bo mogoče 11. maja ob 20.00 v Komornem studiu na programu Ars Radia Slovenija prisluhniti tudi pogovoru z violinistom Kelemenom.

Mihaly Berecz. Foto: Cankarjev dom
Mihaly Berecz. Foto: Cankarjev dom

''Zame je življenje v tem delu Evrope nekaj izjemnega, tudi v glasbi je čutiti tesne povezave v glasbi med različnimi narodi, ki imajo drugačne korenine. Zelo rad pridem v Slovenijo, tako v Ljubljano kot v Maribor, kjer rad igram. V Sloveniji imam veliko prijateljev, glasbenikov in tudi drugih ljudi, tukaj se vedno zelo prijetno počutim. Med ljudmi na tem območju Evrope so res zelo pomembne povezave, čeprav drugačne korenine, saj obstajajo melodije z besedili v različnih jezikih, napevi pa so enaki. Mislim, da je to zelo lep primer povezanosti različnih narodov v tem delu Evrope," pravi Barnabas Kelemen

Nocoj ob 19.30 se bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani začel 5. koncert Srebrnega abonmaja, na katerem bosta gostovala ugledna glasbena umetnika iz Madžarske. Drugič bo v tem komornem ciklu nastopil priznani violinist in dirigent Barnabas Kelemen, sicer že znani gost slovenskih koncertnih odrov v Mariboru in Ljubljani, ki bo igral v duu s pianistom Mihalyjem Bereczem.

Barnabas Kelemen je študiral violino na glasbeni akademiji Franza Liszta v Budimpešti, izpopolnjeval se je tudi pri izjemnem ameriškem violinistu poljsko-judovskega rodu Isaacu Sternu. Kelemen je profesor na glasbenih akademijah v Budimpešti in Kölnu. Od decembra 2013 do septembra 2019 je štirikrat gostoval v Mariboru, kjer je v organizaciji Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor navdušil s koncertom Godalnega Kvarteta Kelemen, ene vodilnih komornih zasedb na Madžarskem, kot solist s Filharmoničnim orkestrom iz Györa je izvedel Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 35, Petra Iljiča Čajkovskega, s soprogo, violinistko Katalin Kokas, je predstavil due za dve violini Bele Bartoka z značilnostmi plesov različnih narodov srednje Evrope, na Festivalu Maribor je nastopil tudi kot dirigent simfoničnega orkestra Haydnova filharmonija iz Železnega na avstrijskem Gradiščanskem.

Barnabas Kelemen. Foto: Cankarjev dom
Barnabas Kelemen. Foto: Cankarjev dom

Predano se posveča tudi izvajanju sodobne glasbe, prvič je izvedel npr. nova dela madžarskih in drugih skladateljev, kot so György Ligeti, Alfred Schnittke, Steve Reich in Sofia Gubajdulina. Kelemen, ki je leta 2020 prejel prestižni nagradi gramophone classical in BBC- music magazine, je januarja 2015 prvič nastopil v Srebrnem abonmaju v Ljubljani, in sicer s finskim pianistom Ollijem Mustonenom. Nocoj bo njegov glasbeni partner mlajši pianist Mihaly Berecz, zmagovalec pianističnega tekmovanja leta 2017 v Berlinu in prejemnik Bachove nagrade Harriet Cohen, ki mu jo je leta 2018 podelila Kraljeva akademija za glasbo v Londonu.

Barnabas Kelemen napoveduje, da bosta igrala dela skladateljev, "ki sicer niso več živi, nobena skladba ni izrazito moderna, a najlepše pri klasični glasbi je, da bomo hkrati stopili v raznolik zvočni svet. Izvedla bova same mojstrovine, ki jih bomo spoznali, kot da bi odšli v muzej in stopili v različne sobe: v 18., 19. in 20. stoletje, mislim, da bo to zelo prijetno zvočno potovanje.''

Violinist in dirigent Barnabas Kelemen in pianist Mihaly Berecz bosta na nocojšnjem koncertu Srebrnega abonmaja izvedla pester izbor sonat za violino in klavir od druge polovice 18. do 1. polovice 20. stoletja Wolfganga Amadeusa Mozarta, Franza Schuberta, Mauricea Ravela in Bele Bartoka.