Skladateljica Nina Šenk, prejemnica prestižne nagrade Erste Bank

Erste Bank podeljuje nagrado od leta 1989 izjemnim skladateljem kot priznanje za njihovo dosedanje delo. Žirija je v utemeljitvi zapisala še, da se Nina Šenk (1982) ponaša z impresivno sposobnostjo, da "razmišlja o zvoku v prostoru in ga uporablja na neverjetno barvit način za doseganje največjega mogočega učinka globine", je zapisano v sporočilu za javnost orkestra Klangforum Wien. Žirijo so sestavljali skladatelj Gerd Kühr, muzikolog Christian Scheib (ORF, musikprotokoll) in Peter Paul Kainrath (vodja orkestra Klangforum Wien).

Nina Šenk (1982). Foto: Ciril Jazbec
Nina Šenk (1982). Foto: Ciril Jazbec
Skladateljica je leta 2017 prejela nagrado Prešernovega sklada. Foto: BoBo
Skladateljica je leta 2017 prejela nagrado Prešernovega sklada. Foto: BoBo

Medsebojno oplajanje ustvarjalne moči skladateljice in mednarodnega orkestra
Krstna izvedba novega dela Nine Šenk bo 21. novembra na Dunaju, kjer ga bodo izvedli v okviru največjega avstrijskega festivala sodobne resne glasbe Wien Modern v izvedbi orkestra Klangforum Wien, ki ga sestavlja 24 glasbenikov iz 12 držav.

Po mnenju žirije je skladba, ki je povezana z nagrado, odprla nov prostor navdiha tako za omenjeni orkester kot za skladateljico in odlično prepletla "skupno raziskovanje meja, ki medsebojno oplaja ustvarjalno moč Klangforuma ter glasbeno razmišljanje in skladateljsko domišljijo Nine Šenk". Erste Bank Kompositionspreis je povezana z vsaj tremi izvedbami novega dela nagrajenca pri orkestru Klangforum Wien. Krstna izvedba praviloma poteka v okviru festivala Wien Modern. Nagrada vključuje tudi objavo novega dela in portreta na zvočnem nosilcu.

"Podelitev nagrade (...) je neverjetna čast, ki me globoko gane. To priznanje ni le potrditev mojega dela, ampak tudi potrditev moje osebne umetniške poti v zadnjih 20 letih. Sodelovanje z orkestrom Klangforum Wien pri ustvarjanju nove skladbe mi omogoča potopitev v globine kompleksnih zvočnih svetov. Izjemna muzikalnost ansambla mi služi kot izjemen navdih," so v današnjem sporočilu za javnost navedli besede nagrajenke.

Sorodna novica Nina Šenk je postala najmlajša članica SAZU-ja

Prejemnica več nagrad, tudi mednarodnih
Leta 1982 rojena Nina Šenk je po končanem študiju kompozicije in glasbene teorije na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu Pavla Mihelčiča nadaljevala podiplomski študij kompozicije na dresdenski Visoki šoli za glasbo Carla Marie von Webra pod mentorstvom Lotharja Voigtländerja. Leta 2008 je končala še mojstrski študij na münchenski Visoki šoli za glasbo in gledališče v razredu Matthiasa Pintscherja.

Njena dela so bila do danes izvedena na pomembnejših festivalih doma in v tujini ter na koncertih po svetu z različnimi orkestri in ansambli. Skozi leta je prejela že več nagrad. Med drugim so jo ovenčali z evropsko nagrado za najboljšo kompozicijo na festivalu Young Euro Classic za Koncert za violino in orkester leta 2004, leta 2017 je prejela tudi nagrado Prešernovega sklada.

Zadnja leta tudi najmlajša članica SAZU-ja
Od leta 2019 je docentka za področje kompozicije, istega leta je postala najmlajša (izredna) članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Leta 2022 je prejela tudi avstrijsko nagrado Johanna Josepha Fuxa, ki ji jo je prineslo operno delo Canvas (platno) po literarni predlogi Simone Semenič, žirijo pa je navdušila tudi s svojim preostalim delom.