Foto: BoBo
Foto: BoBo

Veliko pozitivne energije, glasba različnih zvrsti in gledališki nastopi 180 umetniških skupin izvajalcev z vsega sveta, vse to je h gradu Snežnik že tri dni zapored privabilo številne obiskovalce, v petek zvečer približno dva tisoč, sinoči pa še precej več.

Organizacija takega festivala je kar zahtevna, je povedal eden izmed programskih vodij, Tines Špik, pri čemer je posebej pohvalil sodelovanje vaščanov Kozarišč in celotne Loške doline. "To je nekaj najlepšega, ko lokalna skupnost v bistvu povabi v svoj majhen kotiček ves svet," je povedal za Jutranjo kroniko.

Ena od posebnosti festivala je, da vsak dan poteka od sredine dopoldneva pa tja do štirih zjutraj, zato številni obiskovalci prenočujejo v šotorih, med njimi tudi družina Gantar.

"Pristnost. To, kako stvari niso zaigrane."
In kaj jih najbolj pritegne? Oče Peter pravi, da "pristnost, to, kako stvari niso zaigrane, ampak so pristne, ki prihajajo iz srca; to me pritegne, da sem prišel pred tremi leti in sem prišel letos znova".

Festival Plavajoči grad v Snežniku


Sinova Naj in Dan pa sta dejala: "Zelo je dobro, prej smo šli tudi do cirkusa, gledali smo nekoga, ki je na vrvi in dela salte. Fino mi je, ker je veliko stvari."

Daniel Vinque iz Belgije je na festival prišel z ženo in sinom, ki igrata v orkestru Etno Histeria, najbolj ga veseli pozitivno vzdušje. "Vzdušje je fantastično, dogajanje se zavleče pozno v noč. V Belgiji podobni festivali trajajo do polnoči, kvečjemu do enih, tukaj pa se dogajanje konča ob štirih, petih zjutraj."

Če vas je morda zamikalo, da bi se katerega izmed dogodkov udeležili tudi sami, lahko to storite še danes do 14. ure, ko se letošnji festival konča, vstop na vsa prizorišča pa je brezplačen.