Poleg Toma Jenkinsona oziroma Squarepusherja na baskitari in vokalu zasedbo Shobaleader One tvorijo še Strobe Nazard na klaviaturah, Arg Nution na kitari in Company Laser na bobnih. Foto: Promocijsko gradivo
Poleg Toma Jenkinsona oziroma Squarepusherja na baskitari in vokalu zasedbo Shobaleader One tvorijo še Strobe Nazard na klaviaturah, Arg Nution na kitari in Company Laser na bobnih. Foto: Promocijsko gradivo
Squarepusher
Glasba Toma Jenkinsona se večinoma ohlapno opredeljuje z različnimi oznakami, kot so drill'n'bass, breakcore, leftfield, IDM, pa tudi future jazz in space rock. Foto: Discogs
Shobaleader One
Shobaleader One imajo poleg klasik Squarepusherjevega repertoarja v žepu tudi svež material, s katerim so se odpravili na trenutno turnejo. Foto: Promocijsko gradivo

Minili sta dve desetletji, odkar je danes 41-letni Thomas Jenkinson po prvotnem glasbenem udejanjanju v različnih zasedbah (pri starosti 12 let je bil na primer kitarist skupine, ki je igrala trash metal) pod imenom Squarepusher izdal prvi album Feed Me Weird Things, ki je izšel pod okriljem Aphex Twinove založbe Rephlex.

Varovanec "zaupanja vredne" založbe
Njegove naslednje plošče je izdala kultna založba Warp, v katalogu katere poleg v uvodu navedenih ustvarjalcev najdemo še druga - na elektronsko oziroma elektroakustično glasbo vezana, vendar žanrsko neobremenjena - imena, kot so Boards of Canada, The Black Dog, LFO, Brian Eno, Flying Lotus ali Oneohtrix Point Never. Sicer pa se dotično založbo na splošno najbolj povezuje z IDM-om (intelligent dance music), pri kateri je v ospredju eksperimentiranje znotraj elektronske glasbe, ki temelji na povsem individualnem pristopu, ki ne sledi kakim specifičnim žanrskim postavkam. Jenkinson, sicer virtuoz na baskitari s svojevrstnim slogom igranja, kar mu priznavajo tudi nekatere staroste tega instrumenta, kot je na primer Flea iz Red Hot Chili Peppers, je pod imenom Squarepusher do danes nanizal več kot ducat albumov in prav vsi razen prvega so izšli pod Warpovo streho.

Povratek k delovanju v skupini
Leta 2010 je Jenkinson osnoval zasedbo Shobaleader One in z njo izdal album prejkone poskočnega elektroakustičnega space rocka, naslovljen d'Demonstrator - in Shobaleader One bodo v nekoliko spremenjeni postavi drevi nastopili v Kinu Šiška, kar bo sploh prvi Jenkinsonov nastop na naših tleh. Četverec zamaskiranih funkovskih menihov, kakor so jih najavili organizatorji, na pogled deluje, kot da bi križali videz Daft Punk in Sun O))). Poleg klasik Squarepusherjevega repertoarja imajo v žepu tudi svež material, od katerega je za zdaj v javnosti že zazvenela tudi predelava prve skladbe s Squarepusherjevega prvega albuma, ki je neskromno naslovljena Squarepusher Theme.

Poleg Jenkinsona na bas kitari in vokalu se poleg mask za umetniškimi imeni skrivajo še Strobe Nazard na klaviaturah, Arg Nution na kitari in Company Laser na bobnih, sicer pa gre za Jenkinsonove dolgoletne prijatelje. Četverica na nastopih svoje obraze torej skriva za svetlečimi kroglami, čez katere so poveznjene kapuce, in v enem nedavnih intervjujev je Jenkinson razkril, da se teh svetlečih glav držijo, da z njimi vizualno izražajo svoje misli, ki jih lahko tako razbere tudi občinstvo, in da s skrivanjem obraza razodevajo pomembnejše zadeve.

Onkraj Zemlje in popularnosti
Jenkinson je sicer znan po svojem odporu do nostalgije in izkopavanja preteklosti ter posledično do vsega v sodobni kulturi, kar ima predpono retro-, zato bi lahko bilo razumljeno kot nekoliko nenavadno, da se je z zasedbo lotil tudi preigravanja svojih starih stvaritev. Vendar glede tega člani zasedbe pravijo, da gre v tem primeru za razkosano igranje starih idej, namenjenih prihodnosti, ko "igrajo na drugih planetih in takrat se poslužujejo bistveno bolj neoporečne opreme, ne pa instrumentov iz kovine in lesa." Čeprav Squarepusher tukaj iz svoje ljubezni do baskitare dodaja, da ni nikakor nič narobe z glasbenimi inštrumenti, izdelanimi iz drevesa.

In zakaj preigravanje svojega lastnega materiala na tem planetu? Pravijo, da ker se nimajo za junake - so namreč "antijunaki, vendar tudi antiantijunaki", počnejo to z namenom ponižnega kompromitiranja samih sebe.

Shobaleader One bodo nastopili drevi ob 21. uri v Katedrali Kina Šiška.