Žalostno vest o glasbenikovem slovesu je sporočila njegova založba Schott. Kot so sporočili, je umrl v sredo.

Aribert Reimann (1936–2024). Foto: EPA
Aribert Reimann (1936–2024). Foto: EPA

Komponiranje je osamljena zadeva, je nekoč dejal za nemško tiskovno agencijo DPA. Skladatelj se je imel vedno za samotarja in se ni želel povezovati z nobeno šol.

Velja za enega najpomembnejših glasbenih ustvarjalcev druge polovice 20. stoletja, zapušča pa opus več ciklov pesmi, instrumentalnih in orkestralnih del ter devet oper. Z operami je Reimann tudi zaslovel v svetu klasične glasbe. Zadal si je cilj, da do 30. leta napiše svojo prvo opero, kar je tudi uresničil. Svoje prvo glasbeno delo pa sicer napisal pri desetih letih.

Največji uspeh je dosegel z opero Lear, ki so jo premierno uprizorili v Münchnu leta 1978. Sledilo je na desetine novih produkcij po vsem svetu.

Po končani srednji šoli se je leta 1955 zaposlil kot korepetitor v današnji Nemški operi v Berlinu in hkrati študiral kompozicijo. Sanjska igra švedskega dramatika Augusta Strindberga je leta 1965 postala njegova prva celovečerna opera. Njegova zadnja opera z letnico 2017 je L'invisible (Nevidno) na temelju treh kratkih iger belgijskega dramatika Mauricea Maeterlincka.
Angažiral se je tudi politično, kar se odraža v njegovem rekviemu iz leta 1974 Wolkenloses Christfest (Božič brez oblakov), ki ga je napisal v času vietnamske vojne.