Randy Meisner (1946–2023). Foto: Elektra Records, LLC., 1978
Randy Meisner (1946–2023). Foto: Elektra Records, LLC., 1978

Meisner je umrl v sredo v Los Angelesu, za posledicami kronične bolezni pljuč, je skupina potrdila v izjavi za javnost. Star je bil 77 let.

Serija osebnih tragedij
Basista so v zadnjih letih pestile tako zdravstvene kot tudi družinske težave: leta 2016 se je njegova žena Lana Rae Meisner po nesreči ustrelila in umrla. Randy Meisner sam je dobil diagnozo bipolarne motnje, imel pa je tudi resne težave z alkoholizmom, priča dokumentacija zaslišanja iz leta 2015, po katerem je sodnik za Meisnerja odredil stalni zdravniški nadzor.

Meisner, ki ga je kolega iz benda Don Felder nekoč opisal kot "najsrčnejšega moža v glasbeni industriji", je v zgodnjih sedemdesetih letih združil moči z Donom Henleyjem, Glennom Freyem in Berniejem Leadonom. Rodila se je skupina, ki je dolga desetletja utelešala losangeleški rok in bila ena najpopularnejših na svetu.

Meisnerjev falzet je bil tako prepoznaven, da je postal osebna izkaznica ne samo Eaglesov, pač pa celotnega "kalifornijskega zvoka".

"Randy je bil pomemben član zgodnjih Eaglesov in ključen dejavnik za njihov začetni uspeh," so Eaglesi zapisali v svojo izjavo za javnost. "Njegov vokalni razpon je bil osupljiv, kar dokazuje tudi njegova slavna balada, Take It to the Limit."

Skupina se je od country roka postopoma vse bolj nagibala k hard rocku, v naslednjem desetletju pa nanizala vrsto uspešnih singlov in albumov: najprej je bila tu Take It Easy, nato Desperado in seveda Hotel California, pa tudi Life In the Fast Lane. Nekateri kritiki so jih odpisali kot "površinske", a dejstvo je, da so izdali dva od najpopularnejših albumov vseh časov – Hotel California in Their Greatest Hits (1971–1975). Zadnji se je z 38 milijoni prodanih izvodov na lestvici postavil ob bok Thrillerju Michaela Jacksona.

Glavna vokalista benda sta bila Frey in Henley, le pri Take It the Limit je pred mikrofon stopil Meisner. Foto: Wikipedia
Glavna vokalista benda sta bila Frey in Henley, le pri Take It the Limit je pred mikrofon stopil Meisner. Foto: Wikipedia

Ni užival v soju žarometov
Zasedba Eagles je na začetku veljala za "easy listening", ležeren bend. Na tretjem albumu, On the Border (1974), so dodali rockovskega kitarista Dona Felderja ter se dokončno odmaknili od svojih korenin v countryju in bluegrassu. Bernie Leadon je bil s temi spremembami nezadovoljen in je skupino po izidu albuma One of These Nights (1975) zapustil. Meisner je ostal še do izida kritiško hvaljenega albuma Hotel California (1976), potem pa je tudi on odšel.

Sramežljivi basist, ki je bil razpet med slavo in družinsko življenje, se je na turneji za Hotel California boril z domotožjem in nelagodjem – ni bil rad v ospredju, kar pa je bilo pri izvajanju balade Take It to the Limit neobhodno. Njegovo pritoževanje na koncertu v Tennesseeju poleti 1977 je Freya tako razbesnelo, da sta se v zakulisju sprla, nato pa je Meisner odšel. Zamenjal ga je Timothy B. Schmit, ki je s skupino ostal do danes.

Kot soloizvajalec Meisner nikoli ni ponovil uspeha Eaglesov, je pa ustvaril uspešnici s singloma Hearts On Fire in Deep Inside My Heart. V vmesnem času so Eaglesi po 14 letih preklicali svojo upokojitev in šli na turnejo – s Schmitom, čeprav je Meisner igral na vseh njihovih albumih (razen na zadnjem).

Skupini se je vendarle pridružil leta 1998, ko so bili skupaj sprejeti v Dvorano slavnih rokenrola.