Na razstavi so predstavljena dela umetnikov, kot so Bogdan Čobal, Marjan Drev, Erna Ferjanič, Irena Gajser, Stojan Grauf, Zmago Jeraj, Katja Majer, Slađana Matić Trstenjak, Marijan Mirt, Ludvik Pandur, Vojko Pogačar, Branimir Ritonja in Maja Šivec.

Kurator razstave je častni član DLUM Mario Berdič Codella, ki ob obletnici galerije izpostavlja, da je bila galerija pomembna pridobitev za društvo. Datum odprtja jubilejne razstave z naslovom 30 let delovanja Galerije DLUM po njegovih besedah ni bil izbran naključno, saj je na ta dan pred 30 leti v prostorih Galerije DLUM, ki sicer prvotno ni bila namenjena galerijskim dejavnostim, ampak je društvo sprejelo v upravljanje poslovni prostor, zaživela prva razstava.

"S pojavom galerije so se DLUM odprla neslutena obzorja, saj so člani lahko naenkrat samostojno razstavljali na podlagi razpisov, hkrati so bile uvedene vsakoletne skupinske razstave nagrajencev in pozneje jubilantov DLUM. Kolektivna razstava vseh članov DLUM je poslej potekala namesto v Razstavnem salonu Rotovž (sedaj Studio UGM) v domači galeriji, nastala je možnost organiziranja Likovnih sobot, v galeriji so se prirejale debatne okrogle mize, javna vodenja po razstavah, seminarji, tečaji in strokovna predavanja," je pojasnil.

Razstava, ki bo odprta do 9. decembra, vključuje tako predsednike in dve predsednici DLUM, ki so vodili društvo v 30-letnem obdobju, kakor tudi članice in člane umetniškega sveta društva in tiste, ki so skozi čas pripomogli k delovanju galerije, bodisi z oblikovanjem tiskovin, urejanjem podatkov in slikovnih materialov, vnosom katalogov v knjižnični sistem za arhiviranje gradiv, objavami razstav in katalogov na spletni strani, postavitvami razstav, fotografiranjem likovnih del in dogodkov ter drugimi dejavnostmi. "Upamo lahko, da bo DLUM s svojo galerijo še naprej tako uspešno predstavljal svoje in tuje umetnice in umetnike ter s tem prispeval k celoviti kulturni podobi mesta Maribor," je še povedal Berdič Codella.

Društvo likovnih umetnikov Maribor sicer sodi med najstarejša likovna društva na Slovenskem, saj gre za naslednika Umetniškega kluba Grohar, prve stanovske likovne zveze po prvi svetovni vojni na območju osvobojene Štajerske v novi, skupni domovini južnih Slovanov, Kraljevini SHS. Prvo razstavo Kluba Grohar v Mariboru je leta 1920 odprl general Rudolf Maister. DLUM danes združuje avtorje vseh likovnih zvrsti, tako slikarje, grafike, kiparje, fotografe in oblikovalce kot tudi novomedijske ustvarjalce iz štajerske in koroške regije. Sprva je vključeval še likovnike iz Prlekije in Prekmurja, ki pa so kasneje ustanovili svoje lastno društvo. Od maja lani je Galerija DLUM del mariborske Kulturne četrti Židovska.