Predstavo Levitan – primer Vitomil Zupan so premierno uprizorili leta 2022 v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Matjaž Berger, ki je tudi direktor novomeškega gledališča Anton Podbevšek, je povedal, da ga posebej zanimajo zgodbe ljudi, ki so bili v drugi svetovni vojni med partizani, nato pa so prišli v spor z oblastjo. Napisal je drami o Edvardu Kocbeku in Zupanu, zdaj pripravlja predstavo po knjigi Gorana Markovića Beograjski trio.

Levitan je po Bergerjevih besedah pisateljev zelo oseben, avtorski upor proti vsem oblikam zapore in zaporov. Zupan je bil leta 1948 obsojen na 18 let zapora. Sodišče je odločilo, da je kriv vrste kaznivih dejanj, od sovražne propagande do kršenja javne morale, napeljevanja k samomoru in poskusa posilstva. V zaporu je preživel sedem let. Leta 2002 je vrhovno sodišče vse sodbe razveljavilo.

Kot pravi Berger, roman kaže, da je oblast še bolj obscena od tistega, kar očitajo Zupanu, govori pa tudi o tem, kako v najhujših razmerah ohraniti svojo bit. Gledališka predstava je rekonstrukcija določenih enot romana, je pojasnil Berger. "Gre za izkopanine iz romana, kot neki tip rekonstrukcije, kjer na določene tipuse zaprtih reagira duh Vitomila Zupana," je še opisal.

Gosta petkovega pogovora bosta ob režiserju predstave še zgodovinar Aleš Gabrič in književnik Aleš Berger. Po besedah Jasne Čebron iz Kulturnega kroga Koper bosta s sovoditeljico Amelio Kraigher poskušali od gostov izvedeti, koliko je Zupan razumljiv mlajši generaciji.

Predstava in pogovor ob 110. obletnici rojstva Vitomila Zupana sta plod sodelovanja novomeškega Anton Podbevšek Teatra, Gledališča Koper, Obalnih galerij, Avditorija Portorož in koprskega Kulturnega kluba. Predstavniki kulturnih ustanov slovenske Istre so poudarili, da je sodelovanje ključno za pripravo večjih kulturnih projektov, tudi zaradi zmanjševanja stroškov.