Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) že 12 let v ciklu Okno k sosedu in v sodelovanju z zunanjim ministrstvom v razstavnih prostorih Generalnega konzulata RS v Celovcu organizira razstave, na katerih se predstavljajo slikarji in kiparji iz ZDSLU-ja.

Aktualna 25. razstava, ki nosi naslov Humus, je drugače zasnovana. Doslej so namreč na razstavah skupaj prestavljali po enega slikarja in kiparja, tokrat pa se priznana slovenska likovna umetnika iz Trsta predstavljata s svojimi slikami in z objekti. Projekt predvideva različna dela, tako po zasnovi in vsebini, kot tudi po uporabi kreativnih ustvarjalnih postopkov. V celoti pa njuno delo prihaja iz skupnega izhodišča geometrijske abstrakcije.

Vecchiet pri svojem delu uporablja različne tehnike in materiale, od kolaža do različnih barvil na papirju, platnu, lesu, kovini in vrsto na pol mimetiziranih odpadnih materialov, ki jih reciklira in na novo obdela, da postanejo zanimivi prostorski objekti.

Renko se pri svojem ustvarjalnem procesu osredotoča raje na točno programirane optične iluzije in na vizualni znakovni svet, pri čemer prehaja od začetne abstraktne geometrijske zasnove do kompleksnejših organskih oblik, ki polnijo barvno bogato likovno površino njegovih umetnin, so zapisali pri ZDSLU-ju.

Po besedah umetnikov je razstava tudi prva priložnost za primerjavo in likovni dialog med dvema umetnikoma iste generacije, ki izhajata iz podobnega kulturnega sveta – humusa – na primorskih tleh, podobnih družbenih in kulturnih dejavnikov, a ju je življenje poneslo za nekaj časa daleč v svet. Pred kratkim pa sta se spet srečala na domačih tleh, kjer sta našla impulz za skupno sodelovanje in pozitivne moči za razvoj njune umetnosti.

Leta 1941 v Trstu rojeni Franc Vecchiet je študiral v Benetkah, Urbinu, Ljubljani in Parizu. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, kolažem, prostorskimi objekti in instalacijami. Svoje delo je predstavil na številnih osebnih in skupinskih razstavah. Prejel je več nagrad in priznanj. Njegov Mozaik prijateljstva krasi Trg Evrope v Gorici med Italijo in Slovenijo. Živi in ustvarja v Trstu.

Leta 1949 v Trstu rojeni Sandi Renko je diplomiral na umetnostnem zavodu Umberto Nordio v Trstu. Je likovni umetnik in oblikovalec, ki deluje na polju geometrijske abstrakcije in postavlja objekte v prostor. Leta 1971 se je preselil v Padovo in tam odprl atelje za vizualno komunikacijo in oblikovanje. Razstavljal je v Italiji, Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Franciji, Švici in ZDA. Od leta 2019 deluje v Trstu.