Projekt avstrijskega umetnika Zebedina je prvi od dveh zmagovalnih na javnem pozivu Odprta vrata Obalnih galerij Piran. Strokovna komisija je zmago dodelila še primorski avtorici Nežki Zamer.

Zebedinova instalacija poudarja nujnost ukrepanja proti podnebnim spremembam, navdih pa črpa iz umetnikovih izkušenj s katastrofalnim požarom leta 2022. Razstavo sta oblikovali kustosinji Ana Papež in Nives Marvin.

Umetnik se poglablja v ključne teme sodobne umetnosti, ob tem kritizira kapitalizem, rasizem, kolonializem in feminizem. Osredotoča se tudi na težave kulturnih delavcev, ki se pogosto spopadajo s slabim plačilom in podcenjevalnim odnosom do svojega dela.

Zebedin je študiral performativno kiparstvo in instalacijo na dunajski Akademiji za likovno umetnost. Pozneje se je izobraževal še v Bruslju in Ciudádu de Méxicu. Od leta 2011 je razstavljal predvsem na skupinskih razstavah v Švici, Rusiji, Avstriji in Sloveniji. Danes živi in dela v Selah na Krasu.

Druga nagrajenka javnega poziva, Nežka Zamer, je interdisciplinarna umetnica mlajše generacije in diplomantka beneške likovne akademije. Njena razstava, ki bo obravnavala etične dileme primera sovražnosti slovenske družbe do priseljencev, bo prvič predstavljena v Galeriji Loža v Kopru 8. februarja ob 18. uri.