Klemen Zupanc projekt Schalar See 1413 razvija od leta 2018, ko je nastal njegov prvi zasnutek urbane legende o mitološkem Škalarju, velikanski šestonogi podvodni pošasti, ki naj bi se prehranjevala z lignitom in celulozo, še posebno s tisto v bankovcih, s svojim izjemnim apetitom pa povzročila nastanek treh udornih jezer v Šaleški dolini.

Ideja o stvoru, ki prevzame vlogo grešnega kozla za koruptivno energetsko in okoljsko abominacijo ter namesto tega postane narodni ponos in lokalna maskota, je od svojih začetkov vzcvetela in se razširila, Škalarjevo zgodbo pa so do danes sooblikovali številni sodelavci in soavtorji. V obliki številnih med seboj povezanih del in artefaktov se v razstavni obliki projekt danes največkrat manifestira kot Musee de Schalar, ključna raziskovalna in arhivska institucija za raziskovanje Škalarja in udornin Šaleške doline.

V tokratni postavitvi v galeriji Celica bo obiskovalec soočen z gostujočim podaljškom muzeja, nekakšnim kabinetom čudes oziroma "wunderkammer", kjer se na relativno zgoščeni razstavni površini sreča s številnimi artefakti iz Musee de Schalar.

Nov dodatek muzejski zbirki so pravkar odkriti dnevniki ustanovitelja muzeja, dr. Mediča, resničnega nekdanjega prebivalca Šoštanja, ki pričajo o prvih stikih z bajeslovnim Škalarjem ter odločitvi za ustanovitev muzeja. Drugi del predstavitve v zbadljivi maniri predstavlja muzejsko trgovino s spominki, na kateri si je moč priskrbeti vžigalnike, skodelice in majice z motivi objektov iz muzejske zbirke. V sklopu razstave je nastal tudi časopis Škalski zvon, ki je umetniški artefakt in katalog hkrati, so zapisali v galeriji.

Leta 1989 rojeni Zupanc je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Svoje delo je predstavil na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Njegova dela so med drugim uvrščena v zbirko MG+MSUM v Ljubljani in zbirko Galerije Velenje. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Razstavo, ki bo na ogled do 10. decembra, so pripravili v sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov Ljubljana.