Ob tem bo vodja oddelka za prostor v javnem zavodu Triglavski narodni park (TNP) Aleš Zdešar spregovoril o vlogi naravoslovne fotografije pri osveščanju in naravovarstvu.

Kot so sporočili iz javnega zavoda TNP, se je na šesti mednarodni natečaj naravoslovne fotografije Magična narava 2022 odzvalo 209 fotografov z vsega sveta. Skupaj so prispevali skoraj 3000 fotografij, ki so bile razvrščene v kategorije sesalci, ptiči, druge živali, rastline, naravna krajina, človek in narava.

Štiričlanska komisija naravoslovnih fotografov iz Slovenije, Italije in Norveške je v vsaki kategoriji izbrala po eno zmagovalno fotografijo in še devet fotografij, ki so prejele priznanja. Iz zmagovalnih fotografij je nastala tudi razstava, ki nosi letnico 2022. Čeprav je natečaj potekal lani, so namreč fotografije večinoma nastale že v letu pred tem.

Fotografa, ki sta na žirijo s svojim delom naredila največji vtis, sta dobila naziv naravoslovni fotograf leta 2022 in slovenski naravoslovni fotograf leta 2022. Prvi naziv je prejel ruski fotograf divjih živali, specializiran za kompleksne vodne projekte, Mike Korostelev. Slovenski naravoslovni fotograf leta pa je postal Gorazd Golob. Njegov najljubši in najbolj prepoznavni motiv so divje živali, za kar prejel tudi že vrsto mednarodnih nagrad.

Mednarodni natečaj naravoslovne fotografije Magična narava je nastal leta 2017 v okviru evropskega projekta Life Naturaviva, katerega cilj je bil popularizacija biodiverzitete med Slovenci. Čeprav naj bi v okviru projekta nastale le štiri razstave, je razstava, ki je na ogled v Infocentru Triglavska roža na Bledu, že šesta edicija Magične narave. Po koncu projekta namreč natečaj pri življenju ohranjajo entuziazem sodelujočih avtorjev fotografij, Združenje naravoslovnih fotografov Slovenije in Nacionalni inštitut za biologijo.