Na njem bodo nastopili slovenska zasedba Jakob Avsenak Kvintet, ameriško-nemški Steve Klink Trio in Big Band Krško s premierno izvedbo glasbe hrvaškega džezista Silvija Glojnarića v slovensko-hrvaški zasedbi.

Po več kot sto rednih mesečnih koncertih, ki so se zvrstili v Studiu 44, se bo v soorganizaciji Zavoda 2-5-1 Jazz in kulturnega društva Big Band Krško drevi začel dvodnevni prvi mednarodni džezovski festival, je vodja Big Banda Krško Aleš Suša povedal za STA.
Začel ga bo Jakob Avsenak Kvintet v zasedbi Žan Cesar – trobenta, Matic Štemberger - klavir, Tin Vele – kitara, Luka Dobnikar – bas in Jakob Avsenak – bobni.

V soboto bo prva nastopila ameriško-nemška zasedba Steve Klink Trio v zasedbi Steve Klink – klavir, Volker Heinz – kontrabas in Marcus Rieck – bobni. Predstavila bo Klinkov novi album Trilogija v modrem oziroma Trilogy In Blue.

Festival bo v soboto zvečer končal nastop Big Banda Krško, ki bo v slovensko-hrvaški zasedbi nastopil z glasbo hrvaškega dirigenta, bobnarja in skladatelja Silvija Glojnariča. Ta je sicer za krški veliki džezovski orkester napisal osem skladb, ki so jih posneli septembra, na festivalu pa jih bodo izvedli premierno.

Nastopili bodo člani Big Banda Krško in solisti: Vojkan Jocič – tenorski saksofon, Aleš Suša – sopranski saksofon, Žan Cesar – trobenta, Janez Hrastovšek – pozavna, Urban Levičar – klavir, Miha Koretič – kitara, Urban Cedilnik – bas in Jakob Avsenak – bobni, so navedli v omenjenem kulturnem društvu.

Delovanje kulturnega društva Big Band Krško podpirata Mestna občina Krško in ministrstvo za kulturo.

Silvije Glojnarić se je rodil leta 1936. Diplomiral je na Glasbeni akademiji v Zagrebu. Bobne je igral v Plesnem orkestru radiotelevizije Zagreb in v najbolj znani hrvaški džezovski zasedbi, zagrebškem džezovskem kvartetu. Igral je z najbolj znanimi hrvaškimi in svetovnimi džezisti, kot so med drugim Johnny Griffin, Art Farmer, Slide Hampton, Stan Getz in John Lewis. Bil je stalni član SFB Big Banda v Berlinu. Glasbo sklada za hrvaške in tuje džezovske orkestre. Kot aranžer sodeluje v dramskih in zabavnih programih ter v radijskih in televizijskih oddajah. Več let je vodil Big Band hrvaške radiotelevizije.