Projekt umetnice iz Palmanove v Italiji so navdihnile besede nedavno umrlega Franca Relleja, ki spodbuja razmislek o pomenu meje, obzorja, posledično pa k razmišljanju o usodi Evrope in celotnega človeštva, o spopadih, ki smo jim priča, ter o kulturi, razumljeni kot orodje, primerno za približevanje stališč in opevanje razlik, s čimer na izviren način pripomore k spodbujanju tiste obmejne kulture, ki si jo naše območje zamišlja za svojo prihodnost.

"Umetnica nam s svojimi deli, iz katerih sta razvidni nagnjenost h geometričnosti in materiji, s pomočjo rje, chiaroscurov in simbolnih oblik predstavlja usedline zgodovine ter spominov, pa tudi možne sugestije prihodnosti," so zapisali.

Ob tem razstavnem projektu, ki je nastal z namenom spodbujanja mreženja in umetniškega raziskovanja območja, kuratorka Martina Cavallarin poudarja: "Projekt ima nomadski potek, saj prehaja z enega ozemlja na drugo, med Italijo in Slovenijo, in sledi križajočim se trajektorijam od Vidma do Gorice in Nove Gorice. Vsaka galerija (Lo studiolo iz Vidma, Mestna galerija Nova Gorica, Studio Faganel iz Gorice in Galerija Spazzapan iz Gradišča ob Soči) predstavlja postajališče, na katerem obiskovalčevo oko in uho prevzameta dela, ki izražajo drugačno temperaturo, odvisno od razstavnega prostora, ter ga tako vključita v distonično igro med omejevanjem in svobodo."

Alessandra Lazzaris se je rodila v Palmanovi. Obiskovala je Umetniški licej v Gorici in Likovno akademijo v Bologni. Predstavlja se na skupinskih in osebnih razstavah v Italiji in tujini. Živi in dela v Gorici.

Razstava je nastala v sodelovanju z galerijami Lo studiolo iz Vidma, Studio Faganel iz Gorice in Spazzapan iz Gradišča ob Soči.