Utrinek iz vaje plesnega diptiha Mejna črta v koreografiji Michała Rynia in Nastje Bremec Rynia ter Igorja Kirova. Foto: Mara Rogelja
Utrinek iz vaje plesnega diptiha Mejna črta v koreografiji Michała Rynia in Nastje Bremec Rynia ter Igorja Kirova. Foto: Mara Rogelja

Na svetovni dan plesa so na plesni zemljevid postavili premiero plesnega diptiha Border-Line v koreografiji priznanih Michala Rynie, Nastje Bremec Rynia in Igorja Kirova v produkciji M&N dance company, Nova Gorica – Evropska prestolnica kulture, Festivala Velenje, Zavoda Celeia Celje in Balkan Dance Projecta. "Resnično smo veseli in obenem ponosni, da smo lahko na koncu prve sezone plesnega cikla prav v Celju videli in doživeli plesno poslastico v produkciji MN Dance Company, Balkan Dance Projecta, Festivala Danceproject Trieste in Festivala Velenje ter koprodukciji GO2025, Zavod Celeia Celje in SLG-ja Celje," je dejala direktorica Zavoda Celeia Celje Maja Voglar.

Znova se je pokazalo, da ples združuje in povezuje, je dodala. V okviru plesnega cikla so namreč prek šestih sodobnih plesnih predstav in enega klasičnega baleta vzpostavili partnerske povezave s plesalci, koreografi in skupinami iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Srbije in Severne Makedonije.

Prav tako se je okrepilo sodelovanje znotraj lokalne skupnosti. Tako v celjski plesni skupnosti, kot tudi med institucijami, kot sta Gledališče Celje in celjska izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

S plesnim ciklom so želeli na celjskih odrih ljubiteljem plesa omogočiti večjo dostopnost in stik s sodobno plesno produkcijo, kar so po mnenju Maje Voglar dosegli. Z novim naborom predstav bodo nadaljevali jeseni, kuratorka programa pa bo znova plesalka Mojca Majcen.