Razstava z naslovom Umetnost zelene poti predstavlja življenjsko in ustvarjalno pot umetnika in arhitekta Friedensreicha Hundertwasserja, na ogled pa bo do 6. novembra. Dunajska hiša umetnosti je bila leta 1991 namreč zgrajena prav po njegovih načrtih.

Navdušenje javnosti, kritike stroke
Friedensreich Hundertwasser se je leta 1928 rodil na Dunaju in zaslovel z nekonvencionalno arhitekturo, avtomobilsko tablico, ki jo je oblikoval sam, in s številnimi protestnimi akcijami. Kot strasten borec za življenje v sozvočju z naravo je imel pomemben vpliv pri nastanku okoljevarstvenega gibanja v Avstriji. Za njegovo arhitekturo so značilne pisane barve in nove oblike, ki so v širši javnosti naletele na odobravanje, med kolegi arhitekti pa tudi na številne kritike.
Razstava Umetnost zelene poti gledalca popelje od travmatične izkušnje, ki jo je ob koncu druge svetovne vojne Hundertwasser doživel kot mladenič judovskega rodu, preko kontroverznih razstav, Hundertwasserjevega ekološkega udejstvovanja do njegove vloge pri nastanku muzeja Hiše umetnosti na Dunaju.