Foto: Nace Bizilj/Muzej novejše zgodovine Slovenije
Foto: Nace Bizilj/Muzej novejše zgodovine Slovenije

Za muzejsko razstavo so zbrali 30 pričevanj nekdanjih vojakov Jugoslovanske ljudske armade, ki so obujali spomine na služenje vojaškega roka. Tretja razstava pa bo posvečena Slovenski vojski od osamosvojitve do danes, je napovedal direktor muzeja Tone Kregar.

Dve novi knjigi
Ob letošnji 80-letnici začetka druge svetovne vojne na Slovenskem je muzej izdal dve novi knjigi o zgodovini Celja med drugo svetovno vojno, in sicer knjigo Aleša Marđetka Trdnjava na jugu tretjega rajha (Celje med okupacijo 1941–1945) in drugo dopolnjeno izdajo spominov Ivana Grobelnika - Iva Harmonika, škarje in Stari pisker.

V Trdnjavi na jugu tretjega rajha je zbrano in povzeto tako rekoč vse obsežno, doslej že objavljeno znanje ter vedenje o Celju in Celjanih med drugo svetovno vojno, temu pa je dodanih nekaj popolnoma novih dejstev in podatkov, ki so plod predane raziskave okupacijskega tiska ter nekaterih, doslej zgolj fragmentarno uporabljenih arhivskih virov.

Delo med pandemijo covida-19 oteženo

Lani je Muzej novejše zgodovine Celje obiskalo 21.400 ljudi, kar je več kot 50 odstotkov manj kot leto prej. Večino načrtovanih razstav je muzej kljub temu izvedel.

Knjiga se tako dopolnjuje s spomini Ivana Grobelnika - Iva, zlasti tistimi na čas druge vojne in znamenite akcije Stari pisker.

Sorodna novica Ko je šest predsednikov republik neuspešno iskalo mirno pot iz Jugoslavije

Fotografije iz drugega časa
Muzej bo maja v Pelikanovem fotografskem ateljeju odprl razstavo Pristneži, s katero bo zaživela nova galerija, ki bo namenjena domači sodobni ustvarjalnosti, je še povedal Kregar.

Ob veselem dnevu kulture bo muzej decembra pripravil avtorsko razstavo, ki bo posvečena 150-letnici Turističnega društva Celje.

V petek so v Hermanovem brlogu odprli razstavo Hermanov bonton avtorice Jožice Trateški, ki bo na ogled do konca leta 2022.

Na ogled je tudi razstava Fotoaparat in vojna s fotografijami druge svetovne vojne iz zbirk Muzeja novejše zgodovine Slovenije, ki ponuja vpogled v neprecenljiv del slovenske vizualne kulturne zgodovine.J