O dobitniku velike nagrade Bojanu Šumonji je žirija med drugim zapisala, da njegovo delo Red roses kaže na avtorja, ki brez dvoma razume in obvlada slikarski medij. Foto: Gašper Milkovič Biloslav
O dobitniku velike nagrade Bojanu Šumonji je žirija med drugim zapisala, da njegovo delo Red roses kaže na avtorja, ki brez dvoma razume in obvlada slikarski medij. Foto: Gašper Milkovič Biloslav
Ex-tempore Piran;
Prav vsa nastala likovna dela so dobila možnost, da se pokažejo očem javnosti. Najboljših 79 je razstavljenih v galeriji Monfort, za dela, ki se med najboljša niso uvrstila, pa so v soboto postavili razstavo na Tartinijevem trgu v Piranu. Foto: Gašper Milkovič Biloslav
Bianca Piva , Ex-tempore Piran
Umetnica Bianca Piva iz Italije je dobitnica velike nagrade 11. ex-tempora keramike. Foto: Gašper Milkovič Biloslav

Najboljših 79 del, ki so jih izbrali med 275 oddanimi likovnimi deli, je razstavljenih v galeriji Monfort, nekdanjem skladišču soli v Portorožu. Kot je v obrazložitvi zapisala žirija, sodi nagrajeno delo Bojana Šumonje v slikarstvo z veliko začetnico in potrjuje visoko kakovost avtorjeve uspešne ustvarjalne poti. "V močnih in ekspresivnih barvah razbiramo večplastnost: od povzemanja nikoli videnih fizičnih prostorov do tistih, skritih v naši podzavesti. Delo kaže na avtorja, ki brez dvoma razume in obvlada slikarski medij," še piše v obrazložitvi.
Dušan Sterle je dobitnik nagrade za najboljše delo slikarskega maratona, Nuša Lapajne pa je za likovno delo z naslovom Metamorfoza pogleda nagrajena za najboljše delo v tehniki akvarela.
Nagrado za najboljše delo avtorja, starega do 35 let, so podelili Klemnu Zupancu za likovno delo Supernova v Piranu. Avtor s tem dobi priložnost samostojne razstave v piranski galeriji Herman Pečarič.
Kaj lepšega - Piran, morje in istrska krajina
Ex-tempore, ki ga tradicionalno pripravljajo Obalne galerije Piran, je po besedah ravnatelja teh Tonija Biloslava precej pisan, odlikuje pa ga tudi velika prisotnost mladih oziroma študentov z akademije.
Letos se je nanj prijavilo 310 udeležencev. V slikarskih delih so prisotni vsi trenutno aktualni stili, motivika pa je kot običajno pretežno morsko obarvana - Piran, morje in istrska krajina. A kot pojasnjuje Biloslav, so prisotne tudi abstraktne teme.
Jubilejni ex-tempore še obsežnejši
45. slikarski ex-tempore je pospremila še pestra paleta spremljevalnih dogodkov. Minuli konec se je v Piranu drugič zapored odvil maraton štafelajskega slikarstva, na valobranu na piranski Punti je ves teden potekala kiparska delavnica oblikovanja kamna. Po četrtkovem otroškem ustvarjanju na slikarskem ex-temporu so v soboto razstavo na Tartinijevem trgu popestrile ustvarjalne delavnice, Neptunov krst in kulinarični dogodek Barve okusov.
11. leto Ex-tempora keramike
Sočasno je potekal tudi 11. ex-tempore keramike, na katerem je strokovna žirija med 112 prijavljenimi deli za razstavo v piranski galeriji Herman Pečarič izbrala 55 del. Nagrada grand prix je šla v roke Biance Piva iz Italije, nagrado Obalnih galerij za najbolj izvirno delo pa so podelili Mladenu Ivančiću iz Opatije na Hrvaškem.