"Sprejeta je bila odločitev, da Stevu Bellu ne podaljšamo pogodbe," so naznanili na Guardianu, s katerim je Bell sodeloval vse od leta 1983. "Ilustracije Steva Bella so bile v zadnjih 40 letih pomemben del Guardiana – zahvaljujemo se mu in mu želimo vse najboljše," je za Associated Press (AP) sporočil založnik Guardian News and Media.

Več od stotih Bellovih karikatur v preteklih letih je bilo deležnih očitkov, da vključujejo protijudovske stereotipe. Najnovejša, ki jo je Bell objavil na družbenih omrežjih, prikazuje izraelskega predsednika Benjamina Netanjahuja, kako drži skalpel in se pripravlja na zarezo v svojem trebuhu v obliki Gaze, z napisom "Prebivalci Gaze, pojdite ven".

Drugačna referenca od očitane mu
Na podobi je pripis "Po Davidu Levinu" (Levin je po mnenju nekaterih največji karikaturist zadnje polovice 20. stoletja) in spominja na njegovo karikaturo iz obdobja vietnamske vojne, ki prikazuje ameriškega predsednika Lyndona B. Johnsona, kako kaže na brazgotino v obliki Vietnama. Ameriškega ilustratorja je takrat navdihnila fotografija Johnsona, na kateri je novinarjem kazal svojo brazgotino po operaciji žolčnika.

Bell je dejal, da so ga obtožili, da njegova karikatura namiguje na "funt mesa", ki ga zahteva judovski lik Shylock v drami Beneški trgovec Williama Shakespeara, ki je krstno uprizoritev doživela leta 1605. Posojevalec denarja Shylock iz zaradi svoje pohlepne narave velja za enega najbolj razvpitih judovskih stereotipov v angleški literaturi. V slavni igri Shylock namreč zahteva funt Antonijevega mesa, če posojilo ni odplačano v treh mesecih.

Kot je Bell zapisal na družbenem omrežju X, je karikaturo oddal v ob enajstih dopoldne, "tako zgodaj, kot nisem najbrž še nobene prej". "Štiri ure pozneje /.../ sem prejel zlovešč telefonski klic iz deska z nenavadnim skrivnostnim sporočilom 'funt mesa' ..." Odvrnil je: "Žal mi je, ne razumem." Iz deska časopisa so mu odgovorili: "Judovski lik; funt mesa; antisemitski trop."

"Ne promoviram škodljivih antisemitskih stereotipov"
Karikaturist je za britansko strokovno revijo Press Gazette, ki je posvečena novinarstvu in tisku, dejal, da Beneški trgovec nima "nič skupnega s to upodobitvijo. /…/ Ne promoviram škodljivih antisemitskih stereotipov. /.../ Nikoli nisem naredil česa takega, niti v sanjah ne bi storil tega."

Guardianova interpretacija "zame ni imela nobenega smisla, saj ni nobenega sklicevanja na to dramo v moji upodobitvi, ki prikazuje Netanjahuja, pripravljenega na operacijo samega sebe, medtem ko nosi boksarske rokavice, katastrofalne posledice vsega tega bo še treba videti," je dejal Bell za BBC.

Britanija ima sicer dolgo tradicijo karikatur, ki prikazujejo politike v pretirani in groteskni obliki. Bell je ustvaril nekaj najbolj nepozabnih karikatur nedavnih britanskih voditeljev, med drugim je upodobil nekdanjega premierja Johna Majorja v spodnjicah čez hlače, Tonyja Blaira z demonsko prevelikim očesom in Davida Camerona s kondomom čez glavo.