Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot je pojasnil župan Miha Stegel, je bil sklep o nasprotovanju sosežigu potreben, ker je na sestanku v cementarni izvedel, da tam nadaljujejo dejavnosti za povečanje sosežiga odpadkov z zdajšnjih 109.000 ton na 220.000 ton letno.

Izmerili zdravju najbolj škodljivo snov

Vodja raziskave o meritvah onesnaženosti zraka Griša Močnik je svetnikom povedal, da so analize količin delcev PM10 in njihove sestave pokazale, da so količinsko največji onesnaževalci v tem delu Soške doline kurjenje na lesno biomaso (tretjina delcev), promet (sedmina delcev) in cementarna (desetina delcev).

Novost študije tudi v evropskem merilu je laboratorijska analiza oksidativnega potenciala, to je hipotetičnega bolezenskega vpliva, ki ga imajo najdene snovi na človeško telo. Med drugim so pri tem našli vir, bogat s kloridi, ki ga v dosedanji literaturi ni zaslediti, ima pa najvišji izmerjen oksidativni potencial, torej je zdravju najbolj škodljiva snov, ki so jo merilne naprave zasledile.

Analiza virov ga je pripisala cementarni, poleg tega je treba temu viru pripisati še dobršen del težkega tovornega prometa, je povedal Močnik. Opozoril je tudi, se kar 85 odstotkov težkih tovornjakov, ki pri Solkanu vstopijo na Soško cesto, ustavi nekje v Občini Kanal, velika večina predvidoma prav v cementarni. K problematiki onesnaženosti zraka je sicer treba pristopati celostno in skušati reševati vse vire onesnaženja, ne le enega.

Meritve kakovosti zraka so za zdaj končane, bodo pa zaradi suma, da veliko delcev pride v zrak posredno, po dvigovanju s tal, predvidoma maja vzeli vzorce zemlje na več mestih v občini, predvidoma tam, kjer jih je pred časom že jemal Kmetijski inštitut.

Poteka študija o vplivih sosežiga na zdravje

Kanalski župan je povedal, da poteka študija o vplivih sosežiga na zdravje, ki jo bodo končali prihodnje leto. Večinoma se bo opirala na obstoječe podatke o kakovosti zraka in zemljin, bodo pa v tem ali prihodnjem tednu odvzemali vzorce prahu ob cestah in v hišah, prav tako pa bodo opravljene nekatere meritve zemljin.

Meritve so opravili leta 2021. Merilne naprave so postavili na streho Osnovne šole Deskle, delce iz zraka pa so zajemali tako s 24-urno kot enourno resolucijo. Ta je pomembna predvsem za določanje kratkotrajnih lokalnih visokih koncentracij snovi. Kemijsko analizo zbranih vzorcev so sicer opravljali v partnerskem laboratoriju v Franciji.