Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V pokritem vkopu Malečnik je 26. junija zjutraj tovorno vozilo trčilo v kolono in se pri tem vnelo. Požar je zajel še dve tovorni vozili, en človek pa je bil lažje ranjen. Dars je vkop v smeri proti Avstriji zaprl ter promet med sanacijo preusmeril na drugo polovico avtoceste.

Nujna sanacijska dela po požaru so uspešno končana. Promet skozi obnovljeno cev je stekel danes popoldne, so sporočili iz Darsa. Promet, ki je bil doslej urejen po polovici avtoceste dvosmerno, bo do torka dopoldne potekal po obeh smernih voziščih, pri tem pa bo proti Šentilju hitrost vožnje omejena na 80 kilometrov na uro.

Zaradi zapiranja službenih prehodov z ene polovice avtoceste na drugo bo nato promet na obeh smernih voziščih v dolžini 1,5 kilometra začasno urejen po enem prometnem pasu, hitrost vožnje pa omejena na 60 kilometrov na uro. V noči na sredo bodo zaporo v celoti odstranili.

Škoda bi lahko presegla 600.000 evrov

Sanacija je obsegala čiščenje in demontažo uničene opreme v predoru, sledilo je visokotlačno pranje celotnega oboka pokritega vkopa ter pranje kanalizacijskega sistema in popravilo jaškov na predelu gorečih vozil. Na mestu, kjer je na oboku pokritega vkopa največ posledic požara, so odstranili poškodovani beton, namestili nadomestno armaturo ter nanesli brizgani beton. Kjer so bile manjše poškodbe, je bila izvedena sanacija z maltami oz. samo z epoksidnim premazom za zagotavljanje trajnosti.

Sanirana površina oboka bo zdaj ostala v t. i. grobi strukturi, saj je bil ključni namen sanacije zagotavljanje varnosti in trajnosti konstrukcije. V pokritem vkopu so poleg tega nadomestili poškodovano elektro opremo. Na koncu se je izvedla še zamenjava vseh poškodovanih asfaltnih površin ter danes kot zadnja dejavnost še nova talna signalizacija, so našteli na Darsu in dodali, so ob koncu dela potekala tako, da se je podnevi izvajala montaža opreme, ponoči pa sanacija oboka, vse za zagotovitev čimprejšnjega končanja sanacije.

Končne ocene škode na infrastrukturi in opremi še ni, po doslej zbranih podatkih bi lahko presegla 600.000 evrov. Škodo bo poravnal povzročitelj oziroma v njegovem imenu zavarovalnica, pri kateri ima sklenjeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti.