V MMCanalizi sta Slavko Jerič in Ano Kobal govorila o svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
V MMCanalizi sta Slavko Jerič in Ano Kobal govorila o svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Nekdanja slovenska reprezentantka, zdaj pa strokovna komentatorka na Televiziji Slovenija, je predstavila največji zimski dogodek leta, na katerem imajo velike cilje tudi slovenski tekmovalci. Ilka Štuhec bo že v torek napadla medaljo na superveleslalomu, glavni dogodek pa bo nedeljski smuk, ko bo branila naslov iz St. Moritza. Pri moških bo največ oči uprtih v Žana Kranjca, ki je decembra dobil veleslalom v Saalbachu.

Lindsey je po vrnitvi videla, da očitno dejansko ne more priti blizu vrha. Imela je toliko poškodb, da je zame osebno že presenečenje, da je vztrajala. Tako si je res želela podreti rekord Ingemarja Stenmarka. Mislim, da jo je zadnja leta samo še to gnalo naprej.

Ana Kobal o koncu kariere Lindsey Vonn

"Največ se pričakuje od Ilke. Jaz bom zadovoljna, ko bodo zadovoljni tudi tekmovalci. Ilka bo zadovoljna z medaljo in definitivno je tega sposobna. Štejem jo v ožji krog favoritinj, predvsem v smuku. Upam, da bo imela tudi nekaj sreče z vremenom, glede na to, da prihaja z drugačno popotnico kot ostale tekmovalke, saj prihaja po poškodbi. Med favorite sodi tudi Kranjec, ki je sposoben priti do medalje, ostali slovenski smučarji pa naj iz tega svetovnega prvenstva skušajo iztržiti čim več," je pred začetkom dejala Kobalova.

Super-G bo težka preizkušnja za Ilko
V torek se torej prvenstvo začenja s superveleslalomom, Štuhčeva pa največ pričakuje v smuku: "V torek čaka Ilko težka preizkušnja, saj se vrača po poškodbi. Superveleslalom je ena težjih disciplin. Hitrosti so podobne kot pri smuku in le ponedeljkov trening bodo smučarke imele, da vidijo, kakšna je površina. Super-G je lažja tekma za tiste, ki so bolj utečeni, za Ilko pa bo malce težje. Odvisno, kako bo s psihološkega vidika. Upam, da bo šla z manjšimi pričakovanji in bo na štartu sproščena."

Sorodna novica Ilki do popolnosti manjka le še nekaj sproščenosti, igrivosti

"To je svetovno prvenstvo in vendarle je druga zgodba kot svetovni pokal. Tekmovalke, na katere se polaga največ upov, lahko zamrznejo in niso dorasle temu pritisku. Ilka je v St. Moritzu, kamor je seveda prišla z drugačno popotnico kot zdaj, dokazala, da lahko zdrži pritisk. Bila je favoritinja in kar nekaj časa se je o tem govorilo. Zdržala je pritisk in postala svetovna prvakinja v smuku. Upam, da bo tudi tokrat tako," je dodala o glavnem slovenskem orožju v Areju.

Uspeh Žana Kranjca ni prišel čez noč
V tehničnih disciplinah od slovenskih smučark najvišje meri mlada Meta Hrovat, ki ji Kobalova napoveduje svetlo prihodnost: "Meta mi je izredno všeč, kar velja tudi za njen način smučanja. Tehnika je novodobna in na smučeh je videti stabilno. Tudi fizično je dobro pripravljena, je zmogljiva, delovna in ima vse atribute, s katerimi lahko razpolaga v prihodnosti. Nedvomno ji dobri rezultati ne uidejo. Odvisno je tudi, na kakšen način se bo nadaljevalo delo v ekipi, a ima znotraj reprezentance tako ali tako svojega trenerja. To je voda na njen mlin. Vse najboljše imajo človeka, ki se ukvarja le z njimi."

Ana kobal verjame, da Ilka Štuhec v Areju lahko poseže po medalji. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Ana kobal verjame, da Ilka Štuhec v Areju lahko poseže po medalji. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Metina paradna disciplina je veleslalom, enako velja tudi za glavno moško orožje, Kranjca, ki je v tej zimi vknjižil prvo zmago: "Tisti, ki podrobno spremljajo Žana, vedo, kako je iz leta v leto napredoval. Uspeh ni prišel čez noč. Že od nekdaj velja za tehnično izjemno podkovanega smučarja. Pri moških je zgodba popolnoma drugačna. Večja konkurenca, pritiski … Skoraj se ne more enačiti. Počasi je prihajal iz ozadja, letos pa je tudi fizično tako dobro pripravljen, da si je upal te rezultate napovedati. S tehničnega vidika je bilo redko kar koli spornega. Moral se je le narediti kot tekmovalec. To ne pride čez noč. Andrea Massi je rekel, da se telesna priprava nabira štiri leta. Torej potrebuješ olimpijski cikel. Če čez poletje dobro treniraš, se bo to mogoče poznalo šele čez dve ali tri leta, ni nujno, da že naslednje leto."