Čiščenje preprog je za marsikoga prava nočna mora, a z nekaj uporabnimi preprostimi nasveti lahko hitro poskrbite, da bodo kot nove. Foto: MMC RTV SLO
Čiščenje preprog je za marsikoga prava nočna mora, a z nekaj uporabnimi preprostimi nasveti lahko hitro poskrbite, da bodo kot nove. Foto: MMC RTV SLO
Žvečilni gumi
Če se vam žvečilni gumi prilepi na preprogo, položite nanj vrečko z ledenimi kockami in ga nato odstranite.

Prvi nasvet pa je, da boste manj umazanije prinesli, če boste pustili čevlje v predprostoru, kar še posebej velja za zimski čas in ob deževnem vremenu. Tudi ko preizkušate nove metode čiščenja, jih najprej preizkusite na manjšem delu preproge, šele zatem se lotite čiščenja celotne površine.

Preproge sesajte najmanj enkrat na teden
Več časa, ko se zadržujete v prostorih s preprogami, pogosteje jih morate sesati, saj se v njih hitro naberejo drobni in grobi delčki, ki lahko tkanino poškodujejo. Enkrat na mesec ali na dva meseca očistite tudi prostore ob radiatorjih in okrog letvic ter drugih mestih, ki so težje dostopna za čiščenje. Nove preproge pa nekaj mesecev samo stepajte s krtačo, medtem ko morate prave perzijske preproge sesati z manjšo močjo sesanja, sicer lahko poškodujete vlakna.

Kako odstraniti neprijeten vonj in očistiti polite tekočine?
Največjo težavo predstavljajo razlitja tekočin oziroma hrane, zato je treba preprogo očistiti takoj, da se ne zasuši in poškoduje, poleg tega pa lahko vonj privablja vešče. S papirnatimi brisačkami ali krpo popivnajte čim več tekočine.

Proti neprijetnim vonjavam pomaga pecilni prašek, ki ga nanesete na madež, ali mešanica kisa in tople vode, ki jo nanesete na krpo in položite na madež. Umazan ali politi del preproge poskusite sčistiti še s hladno vodo, saj če boste zmočili vso preprogo, bo trajalo dalj časa, da se posuši. Če razlijete skodelico kave ali vino, uporabite mineralno vodo ali tonik, lahko pa po preprogi posujete sol, ki bo madež vpila. Poleg soli tekočine dobro absorbira tudi jedilna soda. Sol pa lahko uporabite tudi za hitro čiščenje ali osvežitev preproge, tako da na preprogo potresete vlažno sol, pustite nekaj časa učinkovati in posesate.

Čistila preizkusite na majhnem delu preproge
Čiščenja madežev se lotite od zunanje strani proti sredini in ne podlezite skušnjavi, da bi madeže samo obrisali, raje jih popivnajte, namesto da jih samo razmažete in se še bolj vpijejo v tkanino. Preden uporabite detergent, je vredno preizkusiti nekaj priročnih trikov, ki vam lahko pomagajo odstraniti nastale madeže. Seveda je odvisno od madeža, kako bodo učinkoviti. Če se vam žvečilni gumi prilepi na preprogo, položite nanj vrečko z ledenimi kockami in ga nato odstranite.

Po mastnih ali drugih madežih takoj potresite prašek ali jedilno sodo in pustiti delovati vsaj pol ure, če imate možnost, vso noč. Prašek bo zmehčal madeže in vpil neprijeten vonj. Zatem prah samo posesajte. Zasušene madeže pa zmehčajte z glicerinom in jih nato očistite. Na oljnat madež pa potresite rženo ali koruzno moko, pustite nekaj časa, nato skrtačite in očistite z vodo. Za odstranjevanje drugih madežev uporabite krtačo in ustrezno čistilo ter zdrgnite preprogo.

Pred uporabo šamponov preberite navodila
Šampon za preproge je tudi zelo priljubljeno sredstvo za čiščenje preprog. Na trgu jih je veliko, zato pred uporabo preberite navodila. V več primerih ga je treba razredčiti z vodo. Uporabite dovolj šampona, da prekrijete površino. Preproge ne zmočite preveč, saj si s tem podaljšate čas sušenja.

Kaj je boljše – prašek ali šampon?
To je odvisno od madežev, ki so se pojavili na preprogi, čeprav se ljudje raje odločajo za različne praške kot mokro čiščenje, ki zahteva več časa, da se preproga posuši in se lahko znova vrnete v prostor. Prašek pa posipate in pustite nekaj časa delovati, nato preprosto posesate. Čiščenje je hitrejše in prav tako učinkovito. Predvsem pa ne uporabljajte preveč detergenta, saj lahko poškodujete parni čistilec in preprogo.

Za mokro čiščenje se odločite v sončnem vremenu
Manjše preproge odnesite na hodnik ali še bolje ven oziroma v garažo. Če se le da, jih čistite v sončnem vremenu. Preprogo posesajte z obeh strani. Nato jo dobro namilite s hladno vodo in čistilom za preproge ali milom za pranje, vendar ne uporabljajte premočnih detergentov. Lahko pa naredite test, preden namilite celotno preprogo, da vam čistilo ne uniči barv. Zatem jo dobro skrtačite, vendar ne pregrobo, da je ne poškodujete, nato jo dobro sperite s tekočo vodo, ožemite in posušite z obeh strani. Če je po sušenju groba, jo na rahlo skrtačite ali posesajte. Manjše preproge lahko operete tudi v pralnem stroju.