Šahovski boks se je rodil kot umetniška predstava, danes pa je pravi šport. Bolgar Tihomir Tiško je leta 2005 v Berlinu postal evropski prvak. Foto: EPA
Šahovski boks se je rodil kot umetniška predstava, danes pa je pravi šport. Bolgar Tihomir Tiško je leta 2005 v Berlinu postal evropski prvak. Foto: EPA
Enki Bilal
O šahovskem boksu je leta 1992 v svojem stripu risal in pisal Francoz jugoslovanskih korenin Enki Bilal. Foto: www.bilal.enki.free.fr
Timo Reuhl
Nekateri se posmehujejo, da je športno zlaganje bolj otroška igra kot pa šport. Otroci so v resnici najbolj spretni, saj imajo v lasti večino svetovnih rekordov. Eden med temi je tudi nemški deček Timo Reuhl, ki tri piramide (na sliki) sestavi hitreje od treh sekund. Foto: EPA
Podvodni ragbi
V Sloveniji je med podvodnimi športi zelo priljubljen tudi podvodni hokej. Foto: EPA
Margo Uusorg
Estonec Margo Uusorg je legenda svetovnega prvenstva v nošenju žena, saj je slavil kar petkrat (s tremi različni ženskami). Foto: EPA

Človeški rod je v želji po rekreaciji in tekmovanju izumil ogromno število športov, ki so bolj ali manj zanimivi, bolj ali manj razširjeni in priljubljeni. Zadnja leta število športov strmo narašča, med njimi pa prevladujejo predvsem nenavadni športi. Če nekateri menite, da med eksotične športe spadajo trampolin, curling in sinhrono plavanje (vsi so olimpijski športi!), potem berite dalje ...

Šahovski boks
Prav ste preprebrali - šahovski boks. Gre za združitev dveh športov, ki sta vsak zase izjemno priljubljena in cenjena, v zadnjem desetletju pa je nastal še šport, ki združuje elemente obeh posameznih.

Dvoboj šahovskega boska je sestavljen iz 11 rund. Tekmovalca najprej odigrata rundo šaha (ki traja štiri minute), nato rundo boksa (ta traja dve minuti) in tako dalje. Med vsako rundo imata tekmovalca minuto odmora. Dvoboj se lahko konča bodisi na šahovnici (mat; nasprotniku zmanjka časa za premislek) ali v ringu (knockout; sodniška prekinitev). V primeru, da po 11 rundah ni zmagovalca, zmaga tisti, ki je dobil več rund boksa. Če je tudi tu izid neodločen, zmaga tisti, ki je igral s črnimi figurami.

Izumitelj tega nenavadnega športa je nizozemski umetnik Lepe Rubingh, ki je idejo dobil v stripu francoskega risarja Enkija Bilala. Prvo svetovno prvenstvo je bilo leta 2003 v Amsterdamu, prvo evropsko prvenstvo pa dve leti pozneje v Berlinu.

Športno zlaganje
Morda vam kaj več pove prejšnje ime tega športa - zlaganje skodelic? Gre za panogo, ki v ZDA obstaja približno 30 let, medijsko pozornost pa je dobila v prejšnjem desetletju, ko se je večkrat pojavila ne nekaterih televizijah.

Tekmovalci zlagajo plastične kozarce v različne oblike in strukture (predvsem piramide). Kozarci so posebej izdelani prav za ta šport, pri čemer je pomembno, da je površina kozarcev gladka, kar otežuje zlaganje. Za "eksotičen šport" je športno zlaganje izjemno dobro organizirano in razširjeno, saj tekmovanja potekajo v številnih starostnih kategorijah, hkrati pa imajo posebno disciplino, v kateri se merijo invalidi.

Podvodni ragbi
Ime je nekoliko zavajajoče, saj gre po obliki dejavnosti tako za ragbi (igralci se zelo prerivajo) kot za košarko, ki se igra pod vodo. Igra je stara približno 50 let in je priljubljena predvsem v Nemčiji in na Filipinih. Izumil jo je Franz Grimmeisen leta 1961 v Kölnu. Mednarodna zveza za podvodni ragbi je nastala leta 1973, prvo svetovno prvenstvo pa je bilo odigrano sedem let pozneje.

Kako pa izgleda sama igra? Igralci tekmujejo v bazenih, ki so globoki med 3,5 in 5 metri. V vsaki ekipi je šest igralcev, ki skušajo žogo zadeti v obroč s premerom 40 centimetrov, ki leži na dnu bazena.

Nošenje žena
Nenavaden šport, kjer moški nosi ženo, izvira iz finske vasice Sonkajärvi, kjer vsako leto poteka svetovno prvenstvo, šport pa je zadnja leta popularen tudi v ZDA.

Pravila so preprosta: moški zgrabi žensko (ni nujno, da sta poročena) in z njo skuša čim hitreje premagati 253,5 metra dolgo pot, na kateri mora premagati številne ovire. Ženska mora tehtati vsaj 49 kilomgramov, v nasprotnem primeru dobi nahrbtnik z ustrezno dodatno težo do skupnih 49 kilogramov. Vsak padec žene se kaznuje s 15 sekundami dodatka.

Nagrada na svetovnem prvenstvu je simbolična, saj par prejme količino piva, ki ustreza teži njegovega "tovora". Zabaven šport je navdušil tudi nekdanjega izvrstnega košarkarja Dennisa Rodmana, ki se je pred dvema letoma udeležil svetovnega prvenstva na Finskem.

Hokej na kolesih
Hokej sam po sebi očitno ni dovolj naporen, vsaj tako si mislijo v Severni Ameriki, kjer se je rodil hokej na kolesih. Tekmovalci se po igrišču podijo na enokolesniku in skušajo spraviti plošček v nasprotno mrežo. Igra je zadnja leta večjo težo dobila tudi v Evropi, saj imajo Nemci in Britanci celo svojo ligo.

Spiska nenavadnih športov s tem seveda ni konec. Posebna kategorija so predvsem Britanci, ki so si izmislili ogromno športnih dogodkov, ki pa jih večinoma prirejajo le enkrat na leto. Med te lahko štejemo spopad konja in človeka (več konjev in ljudi skuša čim prej preteči 35 kilometrov - v 28 letih je bila žival hitrejša 26-krat, človek pa dvakrat), plavanja v greznici, podenja za sirom, ki ga spustijo s strmega hriba ...

Slavko Jerič