Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na Twitterju je tudi sporočil, da Slovenija v tem trenutku nima neposrednih letalskih povezav z Veliko Britanijo.

Z zunanjega ministrstva pa so predtem za STA povedali, da pojav novega, mutiranega seva koronavirusa, ki se hitro širi v Združenem kraljestvu, presojajo slovenske zdravstvene oblasti, ki bodo predlagale ustrezno ukrepanje. O ukrepih bo odločila vlada na predlog svetovalne skupine.

Sorodna novica Evropske države ustavljajo povezave z Združenim kraljestvom; novi sev tudi v Italiji

Kot so dodali, trenutno velja, da tisti, ki prihajajo v Slovenijo iz Velike Britanije, potrebujejo negativen izvid testa na covid-19 ali pa morajo v 10-dnevno karanteno.

Testi na koronavirus, ki so v uporabi, bi zaznali in pokazali tudi mutirani sev koronavirusa, so še sporočili.

Evropske države ustavljajo povezave z Združenim kraljestvom

Potem ko so v Veliki Britaniji potrdili obstoj novega seva novega koronavirusa, ki je do 70 odstotkov bolj nalezljiv in se širi precej hitreje od do zdaj znanih, se je več evropskih držav odločilo za začasno prepoved poletov ali drugih prometnih povezav z Združenim kraljestvom.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je evropske države danes pozvala k okrepitvi ukrepov za zajezitev novega seva novega koronavirusa. Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) pa jim je svetoval, naj analizirajo vzorce virusa, da bi odkrili, ali se je novi sev razširil še kam.

Štrukelj: Cepivo lahko v enem dnevu prilagodimo na nov sev

Na Televiziji Slovenija so Boruta Štruklja s Fakultete za farmacijo povprašali o nevarnosti novega seva:

V Združenem kraljestvu in Južni Afriki so odkrili nov sev, nas mora to skrbeti?

Mutacije, ki nastajajo pri novem koronavirus, niso nič novega. Spremljamo sliko in smo ugotovili, da gre že za 31. mutacijo. Vendar je ta zadnja nekoliko skrb vzbujajoča, ker je na tistem mestu virusnega delca, ki se pripne na prijemališče na naših celicah. Ta mutacija pomeni, da je spremenjena ena aminokislina na mestu 501, in ta mutacija mogoče pomeni, da se virus trdneje prime na celico, ni pa to nujno. Ne kaže se v večji smrtnosti, mogoče se kaže v večji virulentnosti, torej mogoče hitrejši okužbi.

Bodo torej cepiva še vedno učinkovita?

Mutacije bi lahko pomenile, da bi bilo cepivo manj učinkovito. Vendar tu govorimo o klasičnih, konvencionalnih cepivih, ko je treba viruse gojiti na celicah ali na fertiliziranih jajčnih sistemih – torej kokošjih jajcih –, in to je zelo dolg proces. V primeru novih tehnologij, ko imamo RNA- ali DNA-molekulo, lahko to mutacijo v trenutku predvidimo, vgradimo, in v enem dnevu imamo narejen nov sev. Po primerjavi varnosti in učinkovitosti, ki je bistveno krajši proces, imamo lahko novo cepivo z vključeno novo mutacijo in tako gre lahko sistem naprej.

Kako nevaren je novi sev koronavirusa?