Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Po besedah vodstva je krivec za težave radiotelevizija Republike Srbske. Ta je namreč nezakonito zadržala več kot 30 milijonov evrov sredstev iz naslova RTV-prispevka, ki bi morali pripasti BHRT-ju.

Radiotelevizija v BiH-u zaradi tritedenske zamrznitve računa ne more izplačati plač in pokriti stroškov. To jim onemogoča nadaljnje delovanje in poslovanje, zato bodo morali prenehati delo, sta v javnem pismu opozorila direktor BHRT-ja Belmin Karamehmedović in direktor televizije BHT 1 Mario Vrankić.

"Že leta se trudimo, da bi izpolnili svojo vlogo v Bosni in Hercegovini in v tujini, a smo žal potisnjeni ob zid in prisiljeni, da naslovimo zadnji poziv za pomoč. Vsi, ki morajo in lahko pomagajo, pa tega ne storijo, bodo v spominu ostali kot sostorilci v ugasnitvi radiotelevizije Bosne in Hercegovine, ki je v 77 letih od svoje ustanovitve prestala različne preizkušnje," je sporočil upravni odbor BHRT-ja.

Račune BHRT-ja je zamrznila davčna uprava Federacije BiH-a zaradi neporavnanih obveznosti, med katerimi so redno plačevanje davkov in prispevki za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje za zaposlene. Gre za tretjo blokado v zadnjem letu. BHRT opozarja, da te blokade ne bodo preživeli. S tem bo BiH postal edina država v Evropi, ki nima svojega javnega servisa, čeprav je to eden od glavnih pogojev za članstvo države v Evropski uniji, še piše v pismu upravnega odbora BHRT-ja.

BHRT obveznosti ne more poravnati, ker ne dobi zagotovljenega prihodka od naročnine, kot določa zakon o javnem RTV-sistemu BiH-a iz leta 2005. Zakon že od leta 2017 krši radiotelevizija Republike Srbske (RTRS), ki tako kot BHRT in RTV Federacije BiH-a spada v sistem javnega RTV-servisa v BiH-u. RTRS namreč pobira RTV-prispevek v Republiki Srbski in na območju Brčkega, vendar pa RTRS že pet let ne plačuje BHRT-ju pripadajočih 50 odstotkov teh sredstev.

Dolg RTRS-ja do BHRT-ja je od leta 2017 do leta 2021 narasel na več kot 63 milijonov konvertibilnih mark, kar pomeni, da je RTRS zase zadržal 31,5 milijona evrov, ki zakonsko pripadajo BHRT-ju.

Sodni postopki doslej niso obrodili sadov. Sodišča v Banjaluki so vse pritožbe BHRT-ja zavrnila kot neutemeljene, sodišče v BiH-u pa se je razglasilo kot nepristojno za odločanje.