Pri izvajanju enajstmetrovk je žreb določil, da Celje strelja prvo. Odgovornost je prevzel kapetan Denis Popović in zadel, medtem ko je prvi strelec Vitorie Tiago Silva grdo zgrešil. A drugega celjskega strelca Nina Koutra je ustavil Bruno Varela, vendar Matjaž Rozman ni ostal dolžan in je ubranil strel Ze Carlosa.

Branilec Zec potrdil napredovanje

Varela se je dotaknil žoge ob tretji celjski 11-metrovki, a je bil udarec Lovra Bizjaka premočan. Branilec Mikel Villanueva je znižal na 1:2. Za njim je suvereno strel z bele točke izvedel Matic Vrbanec, ki je v igro vstopil šele sredi drugega podaljška kot zadnji pri grofih. Za njim je Rozman prebral namero Bruno Gasparja, a je bil strel preveč natančen in močan.

Vendar branilec David Zec ni klonil pod pritiskom in je v slogu velikih izvajalcev 11-metrovk premagal Varelo in popeljal Celjane v 3. predkrog Konferenčne lige, kjer zasedbo Alberta Riere zdaj čaka Neman Grodno iz Belorusije.

Prva tekma bo že naslednji četrtek v Celju, povratna pa teden dni pozneje v Györu na Madžarskem, kjer Belorusi igrajo svoje domače evropske tekme.

Celjani senzacionalno izločili Vitorio

Pred odmorom vratnica na strani Slovencev

Grega Bajde je imel prvo priložnost Celja na povratni tekmi, v 65. minuti pa je izenačil dvoboj na 4:4. Foto: Reuters
Grega Bajde je imel prvo priložnost Celja na povratni tekmi, v 65. minuti pa je izenačil dvoboj na 4:4. Foto: Reuters

Celje je začelo podjetno, v 4. minuti je Gregor Bajde po protinapadu za las zgrešil domača vrata. Slovenski podprvaki so imeli prve bolj obetavne akcije, do izvrstnega položaja je prišel Ikwuemesi, a je v odločilnem trenutku izgubil ravnotežje.

Potem ko so se skoraj opekli iz dveh protinapadov, je Vitoria na ostri tekmi za nekaj časa prepustila žogo Celju, da bi ga prisilila k počasni gradnji akcij.

Ob izteku prvega polčasa so domači konkvistadorji končno zagrozili in v eni sami akciji sprožili tri nevarne strele. Prvega in zadnjega je Matjaž Rozman branil, vmes pa je André Silva iz idealnega položaja sredi 16 metrov prostora stresel le desno vratnico.

Bajde z glavo izenačil dvoboj na 4:4

Drugi polčas se je začel s pritiskom Vitorie, za Celje pa je prvi poskusil Ikwuemesi, a je bil v prepovedanem položaju. V 64. minuti je po darilu domače obrambe Matko zaposlil hitronogega Nigerijca, ki je iz oči v oči z vratarjem Varelo že našel pot do gola, a je priletel branilec Amaro in z blokado preprečil zaostanek. Vendar je Celje vseeno povedlo iz kota, ki je sledil. Po sprva izbiti žogi je visoki predložek Matka na levi vratnici Klemen Nemanič podaljšal v osrčje 5-metrskega prostora, kjer je bil v skoku najvišji Grega Bajde za 1:0 in izenačenje na 4:4.

Rozman preprečil usodni remi

V 80. minuti je ustrelil z razdalje kapetan Denis Popović, ki je vstopil pet minut prej, ko je trener Albert Riera opravil šele prvi dve menjavi. Žoga se je odbila od branilca Villanueve in skorajda pristala v mreži Portugalcev. Po kotu, ki je sledil, je nevarno poskušal še Bobičanec. Celjani niso izkoristili šoka pri Vitorii, ki je oživela šele ob koncu rednega dela. Sodnikov dodatek je prinesel zlato dvojno priložnost Nelsona Luza, a je najprej zablestel celjski vratar Rozman, v drugo pa je rezervist zgrešil.

Paradi Varele v podaljšku

Podaljšek se je začel s pobudo Vitorie, a nato je Lovro Bizjak v 102. ustrelil z 18 m, vratar Burno Varela pa je s parado preprečil drugi celjski gol. Že v nadaljevanju akcije je z glavo blizu cilja bil tudi Popović. Pobuda je prešla v noge Celjanov, na kar so se domači navijači odzvali z žvižgalnim koncertom, namenjenim svojim igralcem. Kritika je spodbudila Vitorio, da je znova pritisnila v drugem podaljšku, a čim več časa je minilo, bolj so bili Celjani prodorni. V 117. minuti je Popović z desne strani poslal nizek predložek in rezervist Edmilson je poskušal s petko, a ni prevaral Varele. Druga osupljiva parada 28-letnega Portugalca v podaljšku!

Vitoria je do Celja doma v evropskih tekmovanjih v zadnjih šestih letih na 11 tekmah izgubila le enkrat: v skupinskem del Evropske lige 2019/20 je v Guimaraesu z 1:0 slavil Eintracht Frankfurt. Lani so konkvistadorji premagali Puskas Akademio s 3:0 in Hajduk Split z 1:0. Foto: www.alesfevzer.com
Vitoria je do Celja doma v evropskih tekmovanjih v zadnjih šestih letih na 11 tekmah izgubila le enkrat: v skupinskem del Evropske lige 2019/20 je v Guimaraesu z 1:0 slavil Eintracht Frankfurt. Lani so konkvistadorji premagali Puskas Akademio s 3:0 in Hajduk Split z 1:0. Foto: www.alesfevzer.com

Statistika povratne tekme s podaljškom:

  • poskusi strelov: 25:11
  • streli v okvir: 6:4
  • koti: 14:4
  • rumeni kartoni: 4:7

Pred tednom dni festival golov

Pred tednom dni se je prva tekma 2. predkroga Konferenčne lige končala z zmago Vitorie s 4:3. Celje je ekspresno povedlo po golu Luke Bobičanca v 17. sekundi, nato še izenačilo na 2:2, na koncu pa v sodnikovem dodatku prišlo do znižanja 3:4.


KONFERENČNA LIGA

2. PREDKROG, povratna tekma

Vitoria Guimaraes – CELJE (4:3)
2:5 (0:1, 0:0) – po 11-metrovkah
18.639; Bajde 65.

11-m: Silva (čez vrata), Ze Carlos (Rozman brani), Villanueva, Gaspar; Popović, Kouter (Varela brani), Bizjak, Vrbanec, Zec.

Vitoria: Varela; Tounkara (66./Fernandes), Amaro, Vilanueva; Maga (106./Gaspar), D. Silva, Händel (81./Carlos), Mendes (59./T. Silva), Freitas; Jota Silva (66./Luz), Andre Silva (59./Butzke).

Celje: Rozman; Karničnik, Zec, Nemanič, Vuklišević; Zabukovnik (111./Vrbanec), Bobičanec (85./Edmilson), Lamy (75./Popović), Bajde (85./Bizjak); Ikwuemesi (76./Kouter), Matko.

Sodnik: Viktor Kopjevski (Ukrajina)

V odebeljenem tisku je izid prve tekme.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Maribor, Ljudski vrt:
MARIBOR – Differdange (LUKS) 4:3 (1:2) 1:1 – po podaljšku
6000; Kolar 5., Repas 62., Brnić 82., Iličić 120./11-m; Castro 27./11-m, Trani 42., 46.


3. PREDKROG, prva tekma

Četrtek, 10. avgusta:
CELJE - NEMAN GRODNO (BLR)

Povratna tekma bo 17. avgusta v Györu na Madžarskem.