A začetek te avanture se lahko zdi za nekatere precej zahteven, saj se postavlja kopica vprašanj: Kako začeti? Kje najti pravo opremo? Kakšne so osnovne tehnike?

Če sodite v tisto skupino ljudi, ki svoj prosti čas rada preživlja na prostem in uživa v lepotah narave, ob tem pa poskrbi za ohranjanje lastne telesne pripravljenosti ter pred sabo postavlja vedno nove izzive, bo gorsko kolesarjenje pravo za vas.

Razgibani tereni, malce tveganja in obilo adrenalina vas bodo gotovo poživili. A začetniki pogosto verjamete, da je za to povsem dovolj sesti na (katerokoli) kolo in se z njim povzpeti nekoliko višje.

Žal to ne drži, kajti gorsko kolesarjenje sodi med tista športna področja, ki so v zadnjih letih doživela največji razcvet ter opremo do potankosti prilagodila specifičnim potrebam uporabnika. Prav zato je izbira ustreznega kolesa postala znanost, saj se gorska kolesa dandanes glede na namembnost in okolje uporabe delijo na pet podkategorij.

Da bi bil sam začetek te avanture lažji, kolesarji, združeni pod okrilje kolesarske trgovine Wheelbase, v nadaljevanju tega prispevka podajajo osnovne informacije o gorskem kolesarjenju in opremi.

Obenem poudarjajo, da se na kolesarsko vožnjo po neurejenih gozdnih in gorskih poteh nikar ne odpravite z neprimernim, torej trek, mestnim ali celo cestnim kolesom, ker boste svojo odločitev obžalovali.

Gorska kolesa so namreč prilagojena surovemu, neutrjenemu terenu, zaradi česar med njihove značilnosti sodijo vzmetenje (sprednje ali polno), močan, trpežen okvir, široki plašči, zaščita proti predrtju in zmožnost prenašanja visokih obremenitev.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Seveda pa so vse naštete lastnosti odvisne tudi od samega tipa gorskega kolesa.

Tip gorskega kolesa

Teža

Stopnja hoda

Značilnosti in posebnosti

Primernost

XC gorska kolesa

lahko kolo (najlažje)

do 120 mm

zasnova podpira izkoristek moči pri poganjanju

za začetnike in tiste kolesarje, ki uživate v vzponih

Trail gorska kolesa

lahko kolo

od 100 do 130 mm (spredaj in zadaj)

poudarek je na kakovosti vožnje med vzponi in spusti

za kolesarje, ki se odpravljate na daljše razdalje (cca. 70 km)

All Mountain gorska kolesa

relativno lahko kolo

od 140 do 160 mm

vzmetenje in trpežne komponente podpirajo spuste

za kolesarje, ki izbirate nezahtevne ali tehnično blago zahtevne spuste in povprečne vzpone

Enduro gorska kolesa

težko kolo

160 mm in več

izredna trpežnost (primerljiva z Downhill kolesi)

za kolesarje, ki vam izziv predstavljajo spusti ali preizkusi v kolesarskih parkih

Downhill gorska kolesa*

težko kolo (najtežje)

200 mm (spredaj in zadaj)

izključno za vožnjo navzdol

za izkušene kolesarje, ki radi tvegate

*Gre za adrenalinsko športno disciplino, povezano z izredno hitrim spuščanjem po razgibanih in strmih terenih, vključujoč klance ter ostre ovinke, zaradi česar so tovrstna kolesa, odporna na udarce in prilagojena doseganju kar najučinkovitejše vožnje, za začetnike povsem neprimerna.

Kaj pa električno gorsko kolo?

V kolikor vam izbira ustreznega gorskega kolesa predstavlja prevelik zalogaj in ob tem dvomite, da ste dovolj fizično pripravljeni za tovrstne podvige ali vas pestijo kakršnekoli zdravstvene omejitve, se imate možnost odločiti za električno gorsko kolo.

Gre za kolo z integriranim elektromotorjem, pri čemer nekateri modeli izključno asistirajo pri poganjanju, medtem ko so drugi po svoji zmogljivosti primerljivi z mopedi. Med prednosti takšnega kolesa sodijo enostavnejša in hitrejša vožnja, uspešno doseganje ciljev, ki jih brez pomoči morda ne bi zmogli, ter podpora pri naporni vožnji, če vam je ta s strani zdravnika prepovedana.

Foto: Spletnik
Foto: Spletnik

Električna gorska kolesa se danes razlikujejo glede na material izdelave, dimenzijo obročev, količino hoda in zmogljivost baterije/motorja, a slednje od proizvajalca do proizvajalca variira.

Prevladujejo:

  • gorska kolesa Giant s Panasonic baterijo, integrirano v okvir, kapacitete med 500 in 625 WH (odvisno od modela),
  • gorska kolesa Scott, ki omogočajo priklop dodatne, zunanje baterijske enote, s pomočjo katere se kapaciteta poveča na 1125 Wh (odvisno od okvira), medtem ko sicer dosegajo kapaciteto med 500 in 704 Wh, in
  • gorska kolesa Nukeproof, katerih baterijska kapaciteta, integrirana v aluminijast okvir, znaša med 504 in 630 Wh.

Na splošno so najbolj priljubljena kolesa znamke Scott, saj gre za lahka, učinkovita in cenovno dostopna gorska kolesa, zmožna spopasti se z najtežjimi izzivi. Za začetnike je denimo posebej primerno gorsko kolo Scott Aspect, na voljo tudi v električni različici.

Sicer pa: ko enkrat izberete model kolesa, kar je vsekakor najpomembnejše, je čas, da se posvetite velikosti tega, tako pri enem kot drugem vprašanju pa vam strokovnjaki kolesarske trgovine Wheelbase, tudi sami izkušeni kolesarji, z veseljem svetujejo.

Še nekaj praktičnih napotkov, preden prvič sedete na gorsko kolo …

Zavedajte se, da družbo soustvarjamo vsi. Zato spoštujte pravila, ki vladajo v gorskem svetu, in upoštevajte napotke, vključno z morebitnimi prepovedmi.

Dobro je vedeti, da v Sloveniji velja zakonsko določilo, ki pravi, da je pravno gledano kolesarjenje – če ni markirano drugače – v gorskem svetu dovoljeno izključno po gozdnih cestah in kolovozih.

Spuščanje z gorskim kolesom po ozkih stezah, ki so tovrstnim kolesarjem, jasno, v največji izziv, je prepovedano. Poleg tega velja prepoved uničevanja planinskih poti, v naravi pa ni dovoljeno niti puščati smeti.

Te zato odnesite s sabo v dolino, vsekakor pa se opremite z zadostno količino vode (ali druge tekočine) in kakšnim energijskim napitkom ali prigrizkom, se obujte v za to primerne čevlje, oblecite dolga oblačila z všitimi ščitniki, ki vas bodo varovali pred udarci ter poškodbami ob morebitnih padcih, in ne pozabite na (obvezno) čelado, rokavice, sončna očala ter drugo opremo.

Za začetek naj bo cilj lažji, prilagojen vaši fizični pripravljenosti, predvsem pa ustreznosti gorskega kolesa, saj boste na ta način gotovo uspešni, kar vam bo dalo dodaten zagon za prihodnje kolesarske avanture. Pa srečno!