Naftni madež je dosegel eno izmed (nekdaj) slikovitih korejskih plaž. Foto: Reuters
Naftni madež je dosegel eno izmed (nekdaj) slikovitih korejskih plaž. Foto: Reuters
Po izlitju nafte
Pri čiščenju sodeluje kake tisoč ljudi, od prostovoljcev do pripadnikov obalne straže. Foto: Reuters
Čistilna akcija v J. Koreji

Prizadetih je že skoraj sedem kilometrov obale blizu plaže Mallipo, kakih 150 kilometrov od Seula.



Sprijeti pesek in jedek vonj
Danes je slika drugačna: morje je temnorjave barve, plaže so polne od nafte sprijetega peska, zaradi jedkega vonja je težko dihati, ogrožena so gojišča dragocenih morskih sadežev.

Tamkajšnji prebivalci opozarjajo, da je njihovo življenje popolnoma odvisno od turizma, gojenja morskih sadežev in ribolova, ti viri prihodka pa so zdaj resno ogroženi.

Tisočica v boju proti nafti
Z madežem se spopada na stotine ljudi, njihova prizadevanja pa ovira predvsem pomanjkanje ustrezne opreme. Pri čiščenju sodeluje 250 vojakov, 150 policistov in 600 prostovoljcev ter šest letal in 67 ladij.

Naj spomnimo: največje razlitje nafte v zgodovini Južne Koreje se je zgodilo, ko sta v noči na petek ob zahodni obali trčila tovorna ladja in tanker, pri čemer je iz tega izteklo več kot 10.000 ton surove nafte.

Pri nesreči so namreč nastale luknje na treh cisternah na v Hongkongu registriranem tankerju Hebei Spirit, na katerem je bilo sicer kar okoli 1,8 milijona sodov nafte.

Obseg izliva naj bi bil po poročilih oblasti približno četrtina tistega zloglasnega iz leta 1989, ki je prizadel obalo Aljaske, ko je iz Exxon Valdeza izteklo približno 35.000 ton surove nafte.

K. S.
Čistilna akcija v J. Koreji