Sneženje dopoldne v Medvodah, 18. januarja 2019. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sneženje dopoldne v Medvodah, 18. januarja 2019. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
POVABILO

Ste vremenske (ne)všečnosti ujeli v objektiv? Vabljeni, da jih delite z nami in javnostjo prek e-poštnega naslova mmc-notranja@rtvslo.si.

Največ snega je zapadlo na Voglu, skupaj kar 70 centimetrov. V goratem svetu je snežna odeja debela nekje med 25 in 50 centimetrov. V Pomurju snega ni, na Štajerskem ga je zapadlo od nič do pet centimetrov, v osrednji in južni Sloveniji pa med pet in 15 centimetrov. Na Koroškem je največ snega zapadlo na območju Mislinje in Črne na Koroškem, do okoli 20 centimetrov, v višje ležečih območjih pa več. Na Notranjskem je največ snega zapadlo na območju med Bloško planoto in Postojno, v povprečju okoli 10 centimetrov.

Zjutraj nekaj težav v prometu

Najmočnejše snežne padavine so bile ravno v prometno zelo neugodnem času, in sicer v obremenjeni jutranji prometni konici do približno 8.30 zjutraj. Dars je zato dan pričakal z okrepljenimi ekipami.

V prometu so težave nastale na cesti Velenje‒Mislinja, ki je bila pred odcepom za Vitanje nekaj časa popolnoma zaprta, ker je tovorno vozilo s priklopnikom zdrsnilo s ceste. Pri tem se je voznik lažje poškodoval, je povedala tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje Milena Trbulin.

Poskrbeti moramo, da čim manj prestavljamo prestave in da vozimo z nižjimi vrtljaji motorja, se izogibamo sunkovitim premikom in naglim spremembam hitrosti.

Agencija za varnost prometa

Manjši zastoji so bili tudi na glavni cesti Dravograd‒Maribor pri Svetem Boštjanu. Tam je bil promet urejen izmenično enosmerno zaradi nevarnosti padanja kamenja na cesto. Strmo pobočje nad cesto je namreč v četrtek popoldne zajel večji požar, ki pa ga je okoli 40 gasilcev pogasilo, požarna straža pa ni bila potrebna, saj je ponoči začelo deževati in nato snežiti.

Direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP-ju Anton Hrastar je dejal, da je bil na njihovem območju dopoldne le krajši zastoj na cesti iz Kočevja proti Žlebiču, kjer je v klancu zdrsavalo manjšemu tovornjaku s cisterno.

Sneženje v jutranji prometni konici. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sneženje v jutranji prometni konici. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Nekaj dni snežnega premora

Sneženje bo v naslednji uri ali dveh povsod ponehalo, je za STA povedal dežurni vremenoslovec Andrej Velkavrh. "Sledi nekaj dni snežnega premora," je dodal. Proti večeru se bo začelo jasniti. Popoldanske temperature bodo od -1 do 3, na Primorskem od 4 do 7 stopinj Celzija. Zvečer in v prvem delu noči bo ponekod po kotlinah nastala megla, proti jutru pa se bo oblačnost spet povečala. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do -7, v alpskih dolinah do -10, na Primorskem ob burji okoli 0 stopinj Celzija. V soboto bo na Primorskem zmerno, drugod pa pretežno oblačno. Burja na Primorskem bo slabela. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 1, na Goriškem in ob morju okoli 6 stopinj Celzija.

Pri nas za vzorec snega, v Avstriji rekordne količine
Sneg je končno pobelil Slovenijo