Foto:
Foto:

Nazadnje je sova napadla tekača na atletski stezi med tekom in mu okljuvala glavo. Mnogo žrtev je moralo poiskati pomoč in šive v bolnišnici, tako hude poškodbe so jim ptice povzročile. Vse skupaj je že rahlo podobno Hitchcockovemu filmu - grozljivki "Ptiči"!
Težava je, ker človek sploh ne sliši sove pred napadom, na lepem pa mu ptič kremlje zasadi v telo, najpogosteje v glavo. Kaj točno je vzrok, še ni znano, morda je bila ta sova vzgojena v ujetništvu in človeka povezuje s hrano? Ali pa ima kakšne hormonske motnje ali kaj drugega? Nenavadno je že to, da je uharica v mestnem okolju. Baje to vrsto ptiča ljudje pogosto vzrejajo v ujetništvu, a ker zrastejo prevelike, jih enostavno izpustijo v okolico, pa čeprav sredi mesta? Seveda je že vnaprej jasno, kdo bo v tem konfiktu potegnil krajši konec. Ni prostora za divje živali.
Teta Vikipedija pravi za to vrsto sove: "Velika uharica (znanstveno ime Bubo bubo) je sova iz družine pravih sov, ki živi v gorskih gozdovih Evrope, Severne Afrike in Azije. Je ena od največjih evropskih sov, ki zraste do 65 cm v dolžino*, prepoznavna predvsem po naglavnih čopkih perja (»uhljih«) in živo oranžnih očesnih šarenicah. Je nočno aktiven plenilec, prehranjuje se z manjšimi glodavci (npr. miši)."

* = Samice, ki so nekoliko večje od samcev, lahko čez krila merijo tudi več kot 1,5 metra.