19. junija se je zaradi vročine na gradu Windsor zgrudil pripadnik kraljeve straže. Foto: Reuters
19. junija se je zaradi vročine na gradu Windsor zgrudil pripadnik kraljeve straže. Foto: Reuters

"To je uradno najbolj vroč junij v zgodovini Združenega kraljestva," je dejal Mark McCarthy iz meteorološkega urada. Na najbolj vroč dan v juniju je temperatura dosegla 32,2 stopinje Celzija.

Povprečna temperatura 15,8 stopinje Celzija je bila sicer za 0,9 stopinje višja od prejšnjega skupnega rekorda 14,9 stopinje iz let 1940 in 1976, je sporočil meteorološki urad, ki je temperaturo začel meriti leta 1884.

Tudi posamezne države Združenega kraljestva – Anglija, Škotska, Wales in Severna Irska – so zaznale vsaka svoj najtoplejši junij. Rekorde so podprli v 72 od skupno 97 območij, na katerih izvajajo meritve.

"Povečanje za 0,9 stopinje Celzija se morda ne zdi veliko, vendar je res bistveno, saj vključuje povprečno dnevno in nočno temperaturo za celotno Združeno kraljestvo," je za BBC pojasnil glavni meteorolog in strokovnjak za ekstremne podnebne dogodke Paul Davies in posvaril pred vplivi na družbo.

Britanci so ohladitev poiskali v morju. Na fotografiji gneča na plaži v kraju Seaford. Foto: Reuters
Britanci so ohladitev poiskali v morju. Na fotografiji gneča na plaži v kraju Seaford. Foto: Reuters

Čeprav so v Združenem kraljestvu lansko poletje izmerili rekordno temperaturo 40,3 stopinje Celzija, gre tokrat za drugačno dogajanje, saj so bila obdobja zelo toplih temperatur podnevi in ponoči zelo dolga, še opozarja Davies.

Manjša količina padavin in zaskrbljenost glede vode

Visoko junijsko temperaturo je spremljala zmanjšana količina padavin. Na ravni celotnega Združenega kraljestva so padavine dosegle 68 odstotkov junijskega povprečja. Najbolj suh je bil Wales, kjer je padla samo polovica siceršnjih junijskih padavin, poroča BBC.

V nekaterih delih jugovzhodne Anglije so zaradi rekordnega povpraševanja po pitni vodi uvedli omejitve uporabe. Škotska je zaradi zaskrbljenosti glede gladine vode v rekah in jezerih v nekaterih delih razglasila opozorilo zaradi pomanjkanja.

Suho in toplo vreme prejšnji mesec je prizadelo prostoživeče živali in naravo. Okoljevarstvene skupine opozarjajo na pogine rib in venenje cvetočih rastlin.

Zaradi podnebnih sprememb rekordi dvakrat bolj verjetni

Meteorološki urad je za analizo temperature in odkrivanje vplivov podnebnih sprememb nanje uporabil tudi superračunalnik, pri čemer so ugotovili, da je podiranje temperaturnih rekordov zaradi podnebnih sprememb dvakrat bolj možno.

"Poleg naravne spremenljivosti je segrevanje Zemljinega ozračja zaradi podnebnih sprememb, ki jih je povzročil človek, povečalo možnost doseganja rekordno visokih temperatur," je dejal Davies.

Svet se je od industrijske revolucije pred približno 200 leti v povprečju segrel za približno 1,1 stopinje Celzije. Najpomembnejši človeški dejavnik pri segrevanju so izpusti toplogrednih plinov v ozračje. Na podnebni konferenci v Parizu leta 2015 so voditelji držav za cilj postavili omejitev segrevanja na 1,5 stopinje Celzija, vendar se po mnenju strokovnjakov ta cilj vse bolj izmika.

Najtoplejši junij v Združenem kraljestvu