Novinarka Metka Pirc in njen sogovornik Boštjan Paradiž. Foto: Radio Prvi
Novinarka Metka Pirc in njen sogovornik Boštjan Paradiž. Foto: Radio Prvi

"Leto, ki se izteka, ni bilo rožnato," je v tokratni epizodi oddaje Ob osmih dejal predsednik regionalne koroške gospodarske zbornice Boštjan Paradiž. "Nemčija je vstopila v recesijo. Nekaj podobnega se je dogajalo leta 2008. Zato moramo biti prilagodljivi, razpršiti trge. Prepričan sem, da se bo Nemčija hitro pobrala iz krize, k nam pa bo ta prišla z zamikom."

Koroško gospodarstvo, večinsko izvozno naravnano, pa se je moralo spoprijeti še s posledicami poplav. "Korošci znamo držati skupaj. Zato smo našli pot tudi iz te težave. Kar groza me je bilo, ko sem obiskal poplavljena podjetja in videl zalite stroje. Ne pol metra, ampak kar meter in pol. Gre za visokotehnološke stroje. Škoda je bila res velika. To bo vplivalo na nadaljnji razvoj in kondicijo koroškega gospodarstva. Vprašanje je, kako hitro, če ne bo neke hude krize, se podjetja lahko poberejo." To bo zagotovo vplivalo na celotno slovensko gospodarstvo. "Če bo začel upadati izvoz, se bo zniževala dodana vrednost, posledično bodo plače manjše. To bo vplivalo na kakovost življenja." Trenutno delovne sile še primanjkuje, ampak v energetsko intenzivnih podjetjih v zadnjem četrtletju ob petkih že puščajo delavce doma, pravi Paradiž. "Proizvodnjo prilagajajo, optimizirajo zadeve, da odpuščanja ta hip še ne bi bila potrebna." Velika prednost je, da so slovenske banke v dobri kondiciji, meni Paradiž. "Če bomo država, bančni sistem in vsi skupaj našli neko pametno rešitev za nadaljevanje začetih naložb, lahko obidemo krizo."

Zavzemati se moramo za zeleni prehod

Zaradi visokih cen energentov, višjih kot v drugih državah Evropske unije, Paradiža skrbi konkurenčnost slovenskih podjetij. Ta že upada. "Ali bomo pustili, da nekatere visokotehnološke posle odnese drugam? Če se bo to zgodilo, jih bomo s težavo dobili nazaj. Moramo najti ukrepe, da temu gospodarskemu sektorju zagotovimo konkurenčnost." Zato se moramo zavzemati za zeleni prehod, za manjšo porabo energije in vlaganja v tehnologijo, ki porabi manj. "Ne znam si predstavljati slovenskega gospodarstva brez jeklarske industrije, posledično tudi avtomobilske." V vse to je bilo vloženega veliko znanja, raziskav in razvoja. Če se to ne bo nadaljevalo, bodo kakovostni kadri še bežali v tujino in tam ustvarili konkurenčnejši položaj, česar si zagotovo ne želimo, pravi Paradiž.

Vlaganja v butični gorski turizem

Visoke cene energije pestijo tudi upravljavce smučarskih središč. Paradiž, ki upravlja smučišče na Kopah, pravi, da so cene energentov letos dva- do trikrat višje kot leta 2021. Vsega povišanja ne morejo preliti v ceno storitev, ki jih zaračunavajo gostom. "Moram reči, da smo slovenski gorski centri konkurenčni, smo na evropski ravni. K temu so v veliki meri prispevale tudi letošnje naložbe, ki so v sklepni fazi. Država je namenila 54,3 milijona evrov nepovratnih sredstev. V vseh devetih centrih je bilo izvedenih za več kot 75 milijonov evrov naložb. To bo imelo visoke multiplikativne učinke v turizmu, obrti, trgovini."

Po 12 let trajajočem zatišju so ta vlaganja zelo dobrodošla in bodo nadaljnji motor gorskega turizma. "Ne smemo pozabiti, da gorske občine ustvarjajo največ prenočitev v Sloveniji. Z letošnjimi vlaganji se postavljamo ob bok srednje velikim smučiščem v regiji. Seveda nimamo smučišč s sto kilometri prog. Smo pa butična destinacija in to je naša velika prednost." Razvoj pa bo odvisen tudi od tega, ali bomo zagotovili kakovostne sisteme zasneževanja.

Več v novi epizodi oddaje Ob osmih.

Boštjan Paradiž: Za gospodarstvom je težko leto