Kot je na seji DZ-ja pojasnila predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič, jo je Pekošak o svojem odstopu obvestila danes. S seznanitvijo DZ-ja ji je mandat z današnjim dnem tudi uradno prenehal. Klakočar Zupančič bo o tem obvestila Državno volilno komisijo, ki jo bo obvestila, kdo bo za preostanek mandata nadomestni poslanec.

Glede na rezultate državnozborskih volitev, objavljene na spletni strani Državne volilne komisije, je naslednji v vrsti za poslanski mandat Dimitrij Zadel, sicer nekdanji predsednik uprave Luke Koper.

Da zapušča poslanke vrste, je Pekošak napovedala že pred časom. Tedaj je za STA zatrdila, da je njena odločitev osebne narave, nadaljevala bo delo na področju financ, ki ga je od vstopa v DZ zelo pogrešala. Ostaja pa aktivna članica Svobode.

"Preden sem postala poslanka, sem svojo celotno poklicno kariero preživela v gospodarstvu in se posvečala delu na področju financ. Delo v financah sem, čeprav sem v politiki sodelovala na izjemno pomembnih projektih in poslansko funkcijo opravljala z veseljem, vendarle zelo pogrešala. Svoje znanje in izkušnje želim še nadgraditi, bom pa zagotovo ostala aktivna članica Gibanja Svoboda," je tedaj zapisala poslanka, ki se bo po poročanju medijev zaposlila kot svetovalka uprave v Darsu.

Pekošak je sicer po izobrazbi diplomirana ekonomistka, pred vstopom na politični parket je bila več let zaposlena kot finančna managerka v mednarodnih okoljih. Tej temi se je pretežno posvečala tudi v parlamentu, kjer je bila podpredsednica odbora DZ za finance. Prav tako je bila članica komisije za nadzor javnih financ in odbora DZ za izobraževanje, znanost in mladino.

To sicer ni prvi odstop poslancev iz vrst Svobode, lansko jesen sta s poslanske funkcije odstopila poslanca Dejan Zavec in Martin Marzidovšek, prvi zaradi zdravstvenih razlogov, drugi pa zaradi novega kariernega izziva, sta tedaj pojasnila. Po izključitvi iz stranke pa je poslansko skupino zapustila tudi Mojca Šetinc Pašek, ki je sedaj nepovezana poslanka.